JEDNA I JEDINSTVENA: Napustila nas Žuži Jelinek

Wiki

Žuži Jelinek je rođena 17. 7. 1920 u Budimpešti, Mađarska Republika, a preminula 23.1.2016.

Završila je školu za krojačice u Zagrebu. Već sa 17 godina Žuži je krenula raditi u Pariz, Francuska, kao krojačica u tvornici poznate dizajnerice Nine Ricci i Coco Chanella.

U koncentracijskom logoru, tokom rata zavela je talijanskog časnika, kako bi oslobodila roditelje nakon što je saznala da će biti deportirani.
1941. godine udala se za prvog supruga, uglednog zagrebačkog zubara dr. Eriha Jelineka. Iz tog braka ima dvoje djece, sina Ivicu i kćer Dijanu, a brak je nakon nekoliko godina propao jer ju je suprug prevario. Kada je već dosegla veliku starost, Žuži je komentirala kako je on ostao njezina ljubav cijeli život te da može povijest ponoviti, nikada se ponovo ne bi rastala.
Prva se proslavila u modnom svijetu izvan granica SFR Jugoslavije, a domaći tisak ju je zbog toga prozvao ambasadorom mode. Svoj nadimak je dobila i u inozemnom tisku koji ju je nazivao najpoznatijom modnom kreatoricom iza Željezne zavjese.
Od 1994 bila je redovna kolumnistica hrvatskog časopisa Glorija, a tijekom života napisala je deset knjiga, od kojih je zadnja objavljena 2013 godine pod imenom “Živjeli muškarci” i sastoji se od njezinih kolumni iz časopisa Glorija. Ostale Žužine knjige su “Mijenjaju li se muškarci”, “Žene, osvajajte…”, “Od seksa do vječnosti”, a pisala je i o svakodnevnim problemima, zdravstvenom odgoju, osobnoj higijeni i odnosu prema novcu. O Žuži je također snimljen i biografski dokumentarac redatelja Darka Halapije i scenaristice Andree Ćakić, a u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT).
Žuži Jelinek je preminula u Zagrebu 23. 1. 2016 godine.


Komentari