Jedan od najznačajnijih hrvatskih književnika 20. stoljeća

FOTO: Hrvatska enciklopedija

Bio je predsjednik Matice hrvatske, predsjednik Društva književnika Hrvatske i Saveza književnika Jugoslavije, piše Povijest.hr.

Književnik i prevoditelj Gustav Krklec rodio se 23. lipnja 1899. godine u Udbini kraj Kralovca. Djetinjstvo je proveo u Hrvatskom zagorju, što je ostavilo trajan trag u njegovu poetskom opusu. Smatra ga se jednim od najznačajnijih hrvatskih književnika 20. stoljeća.

Najvažniji dio Krklecova književnoga djela čine pjesme, a pisao je i eseje, kritike, putopise, feljtone i aforizme. Mnogo je i prevodio s ruskog, njemačkog, slovenskog i češkog jezika. Pod pseudonimom Martin Lipnjak napisao je niz kritičkih zapisa i eseja.

Gustav Krklec prvu svoju pjesmu Put kroz noć objavio je 1918. godine. Zatim slijede zbirke napisane pod utjecajem njemačkih ekspresionista:Lirika, Srebrna cesta i Nove pesme. Nakon toga piše liriku koja ima naglašenu socijalnu osjećajnost: Izlet u nebo, Darovi za Bezimenu i dr. Krklec je popularizirao epigram kao razmjerno zanemarenu formu u hrvatskoj književnosti, a feljtonima se  predstavio kao uspješan nastavljač matoševske tradicije – Lica i krajolici, Pisma Martina Lipnjaka iz provincije, Noćno iverje.

Neki su njegovi feljtoni vrlo uspjela putopisna proza – Izlet u Hrvatsko zagorje, Zagorje u snijegu, Razgovor u Trakošćanu, Nema Zagreba bez Gornjeg grada, Zapis iz Senjai mnogi drugi.

Gustav Krklec bio je predsjednik Matice hrvatske, predsjednik Društva književnika Hrvatske i Saveza književnika Jugoslavije. Godine 1968. dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo.

Komentari

Komentari