IVAN PAVAO II. PROGLAŠEN SVETIM: Fascinantan život karizmatičnog Woytile

Facebook

Ivan Pavao II proglašen je svetim prije dvije godine.

Papa Franjo na Trgu svetog Petra u Rimu proglasio je 27. travnja 2014. godine svetima Ivana Pavla II. i Ivana XVIII. Jedinstvenoj ceremoniji kanonizacije prisustvovalo je 98 izaslanstava država iz cijelog svijeta te umirovljeni papa Benedikt XVI..

Za dvojicu papa, papa Franjo u svojoj je homiliji rekao: “Bili su svećenici, biskupi i pape 20. stoljeća. Preživjeli su tragične trenutke tog vremena, ne dopuštajući da ih slome. Za njih Bog je bio jači. U njima je prevladalo Božje milosrđe.”

Ovo možda niste znali o  Ivanu Pavlu II.

Njegov dugogodišnji pontifikat karakteriziraju sljedeće značajke: jedan je od najmlađih papa novijega doba; njegov pontifikat je među najduljima; prvi papa ne-Talijan nakon više stoljeća ; prvi papa iz nakon više stoljeća iz jednoga slavenskog naroda. Također, osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija (poglavito TV), šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima planeta Zemlje. U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država, a Hrvatsku čak tri puta.

Dana 13. svibnja 1981. godine na blagdan Gospe Fatimske, Ivan Pavao II. vozio se u otvorenom papamobilu i rukovao se s brojnim vjernicima. Bilo je 17h 17 min. prije opće audijencije srijedom. Turčin Mehmet Ali Ağca pucao je pištoljem iz blizine i ranio papu u trbuh, kažiprst i desni lakat. Papa je posjetio Ali Ağca u zatvoru 1983. godine i sve mu oprostio. Razgovarali su tiho pa se ne zna sadržaj razgovora.

Papa Ivan Pavao II. preminuo je 2. travnja 2005. godine u 21.37h. Njegova posljednja riječ bila je “amen”.


Komentari