IVAN MEŠTROVIĆ, KIPAR SVJETSKE SLAVE: Sve što ste znali ili niste znali o najvećem hrvatskom kiparu

Iako se Ivan Meštrović nije aktivo bavio politikom ona se bavila njime pa je ta svoja iskustva opisao u knjizi Uspomene na političke ljude i događaje.

Na današnji dan 1962. godine umro je znameniti kipar i arhirekt Ivan Meštrović. U doba smrti bio je u 79. godini života, a osobito je zanimljiva činjenica da je umro u SAD-u, daleko od domovine. Naime, Meštrović je umro u gradu South Bendu u američkoj saveznoj državi Indiani.

Nakon Meštrovićeve smrti njegovo je tijelo prebačeno zrakoplovom Lufthanse u Hrvatsku radi pokopa. Zrakoplov je letio na liniji Chicago – München – Zagreb. Iz Zagreba je tijelo ubrzo prevezeno u Drniš, a Meštrović je sahranjen kod Otavica, u građevini koju je osobno osmislio.

Meštrović je stjecajem okolnosti rođen u Vrpolju, u Slavoniji, 1883. godine, ali je svoje djetinjstvo proveo u selu Otavice u Dalmaciji, odakle i potječe.

Već kao mladić Meštrović je pokazao talent za klesarstvo i kiparstvo te je poslan na školovanje u Beč gdje je završio studij i već sa 22-dvije godine u tom gradu priređuje svoju prvu samostalnu izložbu (1905.). Narednih godina živi i radi na relaciji Pariz – Beograd – Rim gdje se usavršava i neumorno stvara…

Više pročitajte na povijest.hr.


Komentari