Ivan Meštrović bio je ličnost umjetničkog života u Zagrebu

FOTO Tomislav Miletic/PIXSELL

Ivan Meštrović, hrvatski ali i svjetski kipar, arhitekt i književnik rođen je 15. kolovoza 1883.g.

Najistaknutiji kipar hrvatske moderne skulpture, Ivan Meštrović rođen je 15. kolovoza 1883. godine. Ivan Meštrović bio je  vodeća ličnost umjetničkog života u Zagrebu, a poznat je po mnogim djelima diljem Zagreba.

Ivan Meštrović rođen je u Vrpolju (Slavonija). Roditelji su se vratili u rodne Otavice, malo mjesto u Dalmatinskoj zagori, gdje Ivan proveo svoje djetinjstvo.

Svoje obrazovanje započeo je 1900. godine u Splitu u klesarskoj radionici Pavla Bilinića. Na večernji tečaj za šegrte upisao ga je prof. Ante Bezić. Iste godine pokušao je upisati akademiju u Beču ali nije udovoljavao formalne zahtjeve, odnosno nedostajalo mu je osnovno obrazovanje.

Godinu dana kasnije, uz prethodnu pripremu za prijemni ispit kod kipara Otta Königa, upisuje se na bečku Akademiju likovnih umjetnosti (kiparska klasa Edmunda Hellmera, potom kiparska klasa Hansa Bitterlicha).

Jedno od njegovih najpoznatijih dijela ‘Zdenac života’, postavljeno je kraj HNK 1912. godine.

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Godine 1921. počeo je uređivati kuću u Mletačkoj ulici gdje je dograđen i njegov atelje. Danas se u Mletačkoj 8 mogu vidjeti njegova dijela u Ateljeu Meštrović. Profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu postao je 1922. godine, a godinu dana kasnije je imenovan njezinim rektorom.

Njegova poznata dijela diljem Zagreba su reljef na kući Popović ‘Seljaci’, ‘Povijest Hrvata’ koje se nalazi u dvorištu Pravnog fakulteta u Zagrebu te spomenik Nikoli Tesli. U Zagrebu je napravio i Indijanca koji se nalazi u Chicagu.

FOTO Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO Tomislav Miletic/PIXSELL

1956. godine otkriven je njegov Spomenik Ruđeru Boškoviću u parku Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema njegovim nacrtima napravljen je Dom likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma.

FOTO: Goran Jakus/PIXSELL
FOTO: Goran Jakus/PIXSELL

 

14. prosinca 1951. godine imenovan je počasnim članom Umjetničke akademije u Beču. Tri godine kasnije postao je građanin SAD-a, gdje je 1960. godine izabran za člana Američke akademije za umjetnost i književnost. Godinu dana kasnije dobiva odlikovanje za znanost i umjetnost od Republike Austrije. Živio je u SAD-u do 1962. godine kada umire u South Bendu. Sahranjen je 24. siječnja u obiteljskoj grobnici kod Otavica.

U Zagrebu je po njemu nazvana osnovna škola, smještena u blizini Jaruna. Također u Zapruđu se nalazi trg Ivana Meštrovića.


Komentari