Ivan ‘Ico’ Hitrec bio je najbolji hrvatski nogometaš prije II. svjetskog rata

GNK Dinamo

Preminuo je u 35. godini života.

Ivan ‘Ico’ Hitrec  rođen je u Zagreb, na današnji dan 13. travnja 1911. Smatra se najboljim hrvatskim igračem nogometa u razdoblju prije Drugoga svjetskog rata.

Ico Hitrec počeo je igrati nogomet u zagrebačkoj HŠK Iliriji. Kao 14-godišnjak došao je u HAŠK, s 16 godina bio je prvotimac u seniorima a s 18 je već igrao u reprezentaciji Jugoslavije. Kao središnji napadač postaje poznat nakon što je zabio dva gola protiv poznatog španjolskog vratara Ricarda Zamore za vrijeme prve noćne utakmice u Zagrebu kada su se susrele momčadi Zagreba i Madrida 1933. godine.

Igrajući za švicarski Grasshoppers, u susretu s bečkom Austrijom, u Lausanni 1932. godine, teže je ozlijeđen, a nakon oporavka, nastavio je kratko vrijeme igrati u zagrebačkoj Šparti te ponovno u HAŠK-u osvojivši prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1937./38.

Ico je preminuo 11. listopada 1946. godine u Zagrebu, iznenadnom smrću u 35-oj godini života. U čast Ice Hitreca i Ratka Kaciana, dvojice prerano preminulih legendarnih dinamovih igrača, danas se zove omladinska nogometna škola zagrebačkog Dinama, te nogometno igralište Hitrec Kacian.


Komentari