HRVATSKI PISAC TITUŠ BREZOVAČKI: Veliki komediograf i značajan predstavnik prosvjetiteljstva

Tituš spada među značajnije predstavnike prosvjetiteljstva u Hrvatskoj, piše Povijest.hr.

Veliki komediograf i najvažniji hrvatski pisac s kraja 18. stoljeća Tituš (Tito) Brezovečki rodio se 4. siječnja 1757. godine u Zagrebu.

Svoja dramska djela pisao je na kajkavskom, a pjesme i na latinskom, njemačkom te štokavsko-ijekavskom. Upravo potonje pretkazuju smjer kojim će krenuti Hrvatski narodni preporod.

Studirao teologiju i djelovao kao svećenik

Brezovački se školovao u Zagrebu i Varaždinu, a 1773. ulazi u pavlinski red u Lepoglavi. Tamo je započeo studij teologije koji je (uz filozofiju) završio u Pešti.


Nakon toga predavao je u Varaždinskoj gimnaziji sve do 1786. godine kada je bio ukinut pavlinski red.

Tijekom te iste godine nastalo je njegovo prvo dramsko djelo pod imenom Sveti Aleksi.

Zatim djeluje kao svećenik, a zbog nesuglasica s biskupom Vrhovcem prisiljen je često mijenjati župe živeći u siromaštvu.

Među najznačajnijim predstavnicima prosvjetiteljstva

U svom književnom radu Tituš spada među najznačajnije predstavnike prosvjetiteljstva u Hrvatskoj.

Njegova najpoznatija djela su komedije Matijaš grabancijaš dijak i Diogeneš ili sluga dveh zgubljeneh bratov te satira Jeremijaš nad hrvatskoga orsaga zrušenjem nerekujuči gdje, pod plaštom humora, kritički piše o aktualnom društvenom i političkom životu.

Uz to Brezovački upozorava na poroke svojih suvremenika, njihovu gramzljivost, sklonost kartanju i raznovrsnim drugim ispraznim zabavama. Pretpostavlja se da je dio njegova književnog opusa izgubljen ili još uvijek nepoznat.

Tituš Brezovački umro je 1805. godine u Zagrebu od posljedica upale pluća.

Komentari