GRAĐANE I DANAS PROLAZE TRNCI: ‘Kad god čujem zvuk sirena, osjećam strah, nelagodu, užas, isto ko i tih godina’

commons.wikimedia.org

Na današnji dan prije 25 godina u Zagrebu su se prvi put oglasile sirene za zračnu opasnost.

Na kobno nedjeljno poslijepodne u grupi Zakaj volim Zagreb podsjetila je Daniela Svečnjak, koja je članove grupe upitala sjećaju li se tog dana.

Svi su se s tugom i tužnim osjećajem prisjetili nesretnog poslijepodneva 1991. godine koje je zauvijek ostavilo gorak okus i traumatičnu uspomenu. Neki su se vraćali iz škole, neki igrali u parku. Tada su ih, kažu, prošli trnci, a od straha im na oči navrle suze dok su žurno trčali prema svojim domovima ili obližnjem skloništu. Kobnog se dana sjećaju čak i oni koji su tada imali tek nekoliko godina.

“Da… Znam i gdje sam bila … I čim sam ovo pročitala osjetila sam isti onaj osjećaj..” napisala je Irena, a Marina dodala da je taj dan bila u parkiću pred zgradom kada su proletjela dva aviona, jedan za drugim dosta nisko, a tada je počelo tuliti. Rekla je da je i danas prolaze trnce kada čuje taj zvuk kada imaju probe.

“Nedjelja poslijepodne. Mir i tišinu u podsljemenu proparao prelet dvaju MIG-ova i zaglušujuća zlokobna buka sirene za zračnu opasnost. Uništili poslijepodnevni užitak pijenja kave na terasi. Kasnije i mnogo više. I sad kada se toga sjetim naježim se. Znali smo da više ništa neće biti kao ranije“, napisala je Jelena.

Građani su se složili: “Ne ponovilo se!”


Komentari