(FOTO) Prije godinu dana u srcu grada prosvjetari su tražili bolje uvjete: ‘Osjećaj podcijenjenosti je isti’

Foto: Branko Nađ

Na današnji dan prije godinu dana prosvjetari iz cijele Hrvatske stigli su na glavni zagrebački Trg. Po nekim procjenama bilo ih je i više od 20 tisuća.

To je bila kulminacija štrajka kojim su tražili povećanje koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto. Štrajk u školama potrajao je čak 36 dana.

Foto: Branko Nađ

Šarenilo transparenata kojim su prosvjetari poručili da im je ‘dosta’ preplavilo je samo srce grada.

“Srušit ćemo Vladu (Kalembera)“, “Igre moći, neće moći”, “Ne diže se svima jednako (koeficijent)”, samo su neke od poruka koje su taj dan poslali.

Foto: Branko Nađ

“Osjećaj podcijenjenosti, a zajedno s njim i potplaćenosti učiteljske profesije isti je kao i u listopadu 2019. godine. Unatoč obećanjima, ponovno se u nama probudio gorak okus iako smo uspjeli potvrditi sve rezultate prošlogodišnjeg štrajka.

Je li se što promijenilo u društvu? Jesmo li kao prosvjetari zadovoljni? Je li se promijenio odnos prema obrazovanju i javno mnijenje prema prosvjetarima? Gorak okus na sve što se dogodilo kada je u pitanju obrazovanje dovoljno je snažan te se puno toga mora promijeniti kako bi postali sretno društvo, sretnih pojedinaca”, rekao je bračni par prosvjetara, Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović za Universitas.

Foto: Branko Nađ

“Ne pristajemo više na sindikalne ribičke priče jer plaćamo članarinu i za svoj novac tražimo više. Život, uostalom, i jest borba; život uglavnom lomi one najjače, da bi im pokazao da mogu ustati još jači. Slabe najčešće ne dira, jer oni ionako život provedu na koljenima. Vrijeme je da se počnemo boriti za svoje”, kazao je učitelj povijesti i geografije Ivan Plantić.

Danas je za 11 sati najavljen novi prosvjed kojim traže da se ‘prosvjetne vlasti moraju pokrenuti’, rekao je čelnik Sinidikata Preporod, Željko Stipić.

Foto: Branko Nađ

Komentari