(FOTO) Njegova biografija fascinira: Na današnji dan 1876. pokopan prvi čovjek na Mirogoju

Wikipedia

Na današnji dan 7. studenog, ali godine 1876. pokopan je prvi čovjek na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Svega dan nakon otvorenja groblja Mirogoj pokopan je prvi čovjek. Njegovo ime je Friedrich Miroslav Singer. Iako mu na nadgrobnoj ploči piše da je preminuo 1. studenog, pravi datum je zapravo 4. studenog, a pokopan je baš na današnji dan 1876. godine.

No, Friedrich Miroslav Singer nije poznat samo kao prvi čovjek pokopan na Mirogoju, on je čak poznatiji po nečem drugom. Naime, on je bio austrijski i hrvatski sportski pedagog i začetnik tjelovježbe u zagrebačkim školama,  a vodio je i  prvu vježbaonicu u Hrvatskoj.

U Realnoj gimnaziji Grič u Zagrebu 15. ožujke 1859. održan je prvi sat tjelovježbe i time je otvorena prva gimnastička dvorana u Hrvatskoj – popularno zvana “Singerova gombaonica”. Prema naputcima iz Beča tjelovježba je do tada bila neobavezan predmet koji su provodili učitelji njemačkog podrijetla kako bi ponjemčili hrvatsku mladež. Zalaganjem ravnatelja jedinih zagrebačkih srednjih škola, Klasične i Realne gimnazije, tjelovježba je postala redoviti nastavni predmet. Tako je 1859. u Zagreb iz Beča pozvan učitelj mačevanja i gombanja Friedrich Miroslav Singer. Baš on j pomagao u osnivanju prvoga velikoga društva za tjelovježbu, Hrvatskog sokolskog saveza. To zagrebačko tjelovježbačko društvo osnovano je 27. prosinca 1874., a baš je Singer sastavio pravila Hrvatskog sokola. Također je autor sportskih terminoloških priručnika.

Singer je tragično skončao od gušenja plinom, 4. studenoga 1876., svega nekoliko sati prije nego što je izvedena opera Nikola Šubić Zrinski. Singer je podučavao glumce mačevanju, ali nažalost nije dočekao vidjeti ovacije publike.

Facebook/FOTO Ivan Brnčić - Na današnji dan - Zagreb
Facebook/FOTO Ivan Brnčić – Na današnji dan – Zagreb


Komentari