DRAGO MLINAREC SLAVI ROĐENDAN: Velikan koji je uveo rock na naše prostore

http://cmc.com.hr

 Idol djevojaka u Jugoslaviji zamijenio je Zagreb za Bijelu Goricu, selo nedaleko slovenske granice.

Drago Mlinarec je osnivač  jedne od najboljih rock grupa na području bivše Jugoslavije – Grupe 220. Grupa se vinula u zvjezdano nebo pjesmom“Osmijeh” i unijela je u tadašnju republiku autorski rock i potakla mnoge mlade da sami uzmu gitaru u ruke.

Osvojio dva Porina

Osim Grupe 220, Drago Mlinarec je skladao mnoge pjesme za filmove i kazališne predstave. Na njegovoj polici se nalaze dva Porina, jedan za kompilaciju “Krhotine”  i za životno djelo, te nagrada “Stari mačak” za doprinos rock glazbe u Hrvatskoj. 

Kao autor glazbe, Mlinarec sudjeluje u još mnogim kazališnim produkcijama od kojih su neke; “Život je san”, “Hvarkinja”, “Vrtuljak ljubavi”, “Robinja”, “Pozdravi”, “Klitemnestra”, “Kako je Odisej susreo Kiklopa”, “Povratak Arlequina” i druge. Najčešće je nastupao s kazališnom skupinom “Pozdravi” Ivice Boban, s kojom je gostovao po čitavom teritoriju bivše Jugoslavije, Europe i Južnoj Americi. U predstavi “Magbet”, zagrebačkog dramskog kazališta Gavella, izvode Shakespearov sonet “Sit svega toga” za monodramu “Gospođe Glembajeve”. U sarajevskom Narodnom kazalištu snimaju skladbu “Naše je je kao kuća stara” po tekstu Miroslava Krleže i glazbi Pere Gotovca.

Zajedno s Ibricom Jusićem sudjeluje na dubrovačkim ljetnim igrama u predstavi “Kristofor Kolumbo” od Krleže. Za tu priliku okupljen je sastav kojeg uz Mlinarca čine još i Ivica Kiš, Jadranko Budić i članovi sastava “Spektar”. Istog ljeta nanovo sa Jusićem sudjeluje u predstavama “Soneti Williama Shakespeara” i “Edvard II kralj Engleske”.

 

 


Komentari