Danteov praunuk bio je radnik u najstarijoj ljekarni u gradu Zagrebu! Znate li gdje je?

Foto: croatia.ch

Znate li koja je najstarija ljekarna u Gradu Zagrebu? Iako ste možda baš u njoj nekada usputno kupili lijekove, vitamine, minerale i slično, ljekarna na uglu Habdelićeve i Kamenite ulice krije prošlost stoljećima daleko. Povodom Svjetskog dana ljekarnika 25. rujna, istražili smo zanimljivosti o kultnoj ljekarni hrvatske metropole.

K crnom orlu” neobičan je i životopisan naziv za ljekarnu koja je počela s radom u 14. stoljeću, točnije 1355. godine, a naziv je dobila po simbolu crnog orla na gradskoj fasadi zbog činjenice da gradske kuće nisu bile označene brojevima već sličnim životopisnim simbolima na njihovom pročelju.

14. stoljeće bilo je u usponu u obrtničkom i trgovačkom smislu iako je plemstva bilo vrlo malo. U Gradecu su radili brojni obrtnici, zanatlije i trgovci, a posebno se počela voditi briga o zdravlju građana. U prošlosti ljekarna bi uglavnom proizvodila lijekove od ljekovitog bilja. Koristili su arsen, antimon, sumpor i živu, a sami ljekarnici radili su svoje posebne vlastite recepte. Tek dvjestotinjak godina kasnije nastala je nova ljekarna na susjednom brežuljku, današnjem Kaptolu.

Nedostatak provjerljivih povijesnih činjenica vezanih uz najstariju gradsku ljekarnu nikad nije utjecao ili umanjio interes turista i svih posjetitelja Zagreba za ovo povijesno mjesto.

 


Komentari