Na današnji dan prije 76 godina izvedena diverzija na Glavnu poštu u Jurišićevoj

FOTO: Wikipedia

Diverzija u telefonskoj centrali u Zagrebu.

Trojica članova Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske izvela su 14. rujna 1941. diverziju na telefonskim postrojenjima Glavne pošte u Jurišićevoj ulici u Zagrebu.

Točno u 12:30 došlo je do eksplozije. Nakon toga su u zgradu su uletjeli policajci, i potpuno isključili struju (akomulatore) želivši tako spriječiti eventualne nove eksplozije, ali upravo to je izazvalo drugu eksploziju. Jedan od paklenih strojeva nije eksplodirao (zbog loše montaže) – ali od ostalih sva stakla na zgradi Glavne pošte su razbijena, a kroz prozore je izletjela veća količina kancelarijskog papira i kojekakvih spisa.

Ranjeno je osam vojnika te nekoliko redarstvenika, od kojih je jedan poginuo. Diverzija je prouzročila i veliku materijalnu štetu na telefonskim uređajima Glavne pošte Zagreb, i višesatni prekid telefonskih veza s Bečom, Berlinom, Beogradom, Odesom i Sofijom. Telefonska centrala je popravljana sedam mjeseci. No od materijalne štete bio je puno značajniji moralni efekt akcije, – i naizgled mirni i sigurni Zagreb bio je dio fronte Drugog svjetskog rata. Važniji od toga bio je moralni efekat akcije.

Nakon rata je 1961. o tom događaju snimljen film Diverzija na telefonsku centralu redatelja, scenarista i montažera Ive Lukasa, kamera: Vladimir Hoholač, pri čemu je asistent kamere bio Zoran Tadić. Taj je događaj Tadić, tada kao režiser, obradio i u jednoj od epizoda TV-serije Nepokoreni grad.


Komentari