Na današnji dan prije 64 godine održan prvi zagrebački festival zabavne glazbe

FOTO: zagrebacki-festival.hr

Najstarija europska priredba zabavne glazbe

Zagrebački festival (nakon 1984. nosio je naziv Zagrebfest, da bi od 2013. ponovo preuzeo svoje originalno ime), najstariji je festival zabavne glazbe u ovom dijelu Europe, a održava se neprekinuto od 1953. godine.

Prvi je Zagrebački festival održan u 6. prosinca 1953. pod naslovom Izaberite najbolje plesne melodije 1953., u Koncertnoj dvorani Istra (današnje Zagrebačko kazalište mladih)

Osnovan je samo četiri godine nakon svog uzora, najznačajnijeg festivala te vrste, onog u San Remu, te vrlo brzo postaje uzor i pokretač svih ostalih festivala kao što su OpatijaBeogradsko ProljećeSlovenska popevkaŠlager sezone u Sarajevu i Festival Split.

U proteklih pola stoljeća nezaobilazni je događaj u hrvatskoj i jugoslavenskoj zabavnoj glazbi. Pomogao je afirmaciji zabavne i plesne glazbe kao kulturnog fenomena i suoblikovao regionalni i nacionalni glazbeni izraz. Na Zagrebačkom festivalu promovirane su tisuće skladbi koje su proteklih desetljeća činile korpus tradicionalne zabavne glazbe ovih prostora, a svi značajni interpreti nastupali su redovito na ovom festivalu.

Festival je oduvijek predstavljao velik kulturni i društveni događaj, odvijao se u velikim prostorima pred tisućama posjetitelja, a sama festivalska manifestacija često je bila vrhunac bogatog tjednog programa koncerata raznih žanrova i stilova zabavne, odnosno pop glazbe.

Zagrebački festival i u 21. stoljeću ima svoju publiku i umjetnike koji žele nastaviti vrijedne zasade tradicionalne popularne glazbe, tako da svake zime i dalje predstavlja događaj kojeg ljubitelji glazbe ne propuštaju.


Komentari