Prije 105 godina održana prva automobilska utrka u Zagrebu

pixabay.com

Simbolični start bio je u Zagrebu u Jurišičevoj ulici, ispred hotela Tri gavrana, a službeni na Črnomercu.

Prva vozačka dozvola u Hrvatskoj izdana je 27. srpnja 1910. godine. Dobio ju je Ferdinand Budicki, dobrostojeći zagrebački trgovac, poznat po tome što je u Zagreb dovezao prvi automobil još 1901. godine.

Dvije godine nakon, 1912.g održana prva automobilska utrka u Zagrebu ali i u Hrvatskoj.

Relacija je bila Zagreb – Podsused – Bistra – Sv. Križ Začretje – Veternica – Lepoglava – Ivanec – Jurketinec – Vidovec – Varaždin – Novi Marof – Sv. Ivan Zelina – Sesvete – Zagreb dužine 177km.

Staza je bila duga 177 kilometara, a na njoj se natjecalo osam vozača. Bili su to većinom automobili marke Opel od 18 do 30 KS, zatim, jedan Mercedes od 28 Ks i neki drugi.

Simbolični start bio je u Zagrebu u Jurišičevoj ulici, ispred hotela Tri gavrana, a službeni na Črnomercu, gdje su automobili puštani svake tri minute.

Put do Varaždina bio je naporan, a naro?ito dionica kod Vidovca. Kod Jalkovca je primjerice, bio oštećen most i pošto vozači o tome nisu bili obaviješteni, morali su preći preko vode, u čemu su uspjeli svi osim jednoga, koji je tu ostao u kvaru.

Nakon ručka u Varaždinu u Janjetu, u 15 sati bio je start druge povratne dionice od Varaždina do Zagreba.

Cilj je bio nedaleko Maksimira, a zatim su na svečanosti u hotelu kod Tri gavrana podijeljene nagrade. U obzir se nije uzimala samo brzina već su se dodjeljivali bodovi.

Najmanji broj kaznenih bodova imao je Vjekoslav Heinzel (arhitekt i gradonačelnik od 1920-1928. godine), koji je proglašen pobjednikom, na automobilu marke Opel od 24 Ks.

Uz njega su sudjelovali i Grof Marko Bombelles koji je doveo prvi auto u hrvatsku i prvi se provozao autom kroz Zagreb, Ferdinand Budicki koji je bio vlasnik prvog automobila u Zagrebu, Miroslav i Milan Kulmer, grof Dionizije Hellenbach, Julius Rudovitz, Willy Haupt.

Izvor: eVaraždin

Komentari