Na današnjem rasporedu Zagreb Film Festivala nalaze se dva hrvatska filma, a evo o čemu je riječ

Foto: Demjan Rožman

Kosovskim filmom “Košnica”, trostrukim laureatom Sundancea, u režiji Blerte Basholli, u nedjelju je u Kinu SC otvoren 19. Zagreb Film Festival, u okviru kojega će prikazati rekordnih 134 filmova iz cijeloga svijeta. A koji su filmovi na rasporedu danas, donosimo u nastavku.

Čovjek koji je prodao svoju kožu – Kaouther Ben Hania

10:30 – Kino Tuškanac
18:30 – Kino SC

U očajničkoj potrazi za novcem i papirima koji će mu omogućiti da se domogne Europe i spasi voljenu ženu od prisilnog braka, mladi Sirijac Sam Ali prihvaća ponudu glasovitog umjetnika koji njegova leđa želi pretvoriti u umjetničko djelo. Misleći da dobiva slobodu, Sam završava kao eksponat u europskim muzejima. Ova romantična melodrama oštra je satira zapadnog društva i umjetničkog svijeta, inspirirana kontroverznim radom belgijskog umjetnika Wima Delvoyea, i ujedno prvi tuniski film nominiran za Oscara. Za ulogu Sama Alija, Yahya Mahayni u Veneciji je nagrađen za najboljega glumca, a u jednoj od uloga nastupa i Monica Bellucci.

Titan – Julia Ducournau

13:00 – Kino Tuškanac
21:00 – Kino SC

Nakon kanibalističkog prvijenca Sirovo (Cannes 2016. – Nagrada FIPRESCI), Julia Ducournau u svom drugom ostvarenju ponovno istražuje granice filma strave, ovaj put kronenbergovskog tjelesnog horora. Titan je mračna, vragolasto uvrnuta fantazija, uronjena u neon, nasilje i seks, koja prati djevojku Alexie nakon teške automobilske nesreće. Alexie u lubanju ugrađuju metalnu pločicu te ona doživljava potpunu psihičku transformaciju i postaje opsjednuta automobilima. Film je u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, čime je Ducournau postala tek druga žena u povijesti ovjenčana tom prestižnom nagradom.

Točka pucanja – Philip Barantini

17:00 – Kino Tuškanac
18:00 – Kino Tuškanac

Andyjev (Stephen Graham – Irac, Zdrpi i briši) dan tek je počeo, a već zaostaje s poslom. Kao glavni kuhar u popularnom londonskom restoranu navikao je na neumoljiv tempo, stres i neočekivane situacije, no zadnji je petak prije Božića i najprometnija noć u godini. Rezervacija je više nego stolova, kuhinjom se mota sanitarni inspektor, a kao šlag na torti pojavljuje se Andyjev mentor u pratnji uvažene gastro kritičarke. Snimljen u jednom kadru, film nas s lakoćom uvlači u grozničavu večer prestižnog restorana i njegovog osoblja, a u Karlovym Varyma glumica Vinette Robinson dobila je posebno priznanje za izvedbu.

Heroj – Asghar Farhadi

19:30 – Kino Tuškanac
18:00 – Teatar &TD

Rahim je u zatvoru jer nije uspio otplatiti dug. Tijekom dvodnevnog dopusta igrom slučaja će učiniti dobro djelo koje će ga nakratko katapultirati među zvijezde društvenih mreža. Petnaest minuta slave pružit će mu priliku da pokuša uvjeriti svog vjerovnika da povuče tužbu. No nada je kratkog vijeka, a život ne teče uvijek prema planu. Najnoviji film dvostrukog dobitnika Oscara, Asghara Farhadija (Prošlost – ZFF 2013.; Nader i Simin se rastaju; Trgovački putnik), uzbudljiva je drama o sudbini pojedinca u društvu koje voli ljude uzdizati na pijedestal, ali ni samo ne vjeruje vlastitim pričama.

Tuđa posla – Andrija Tomić

22:00 – Kino Tuškanac
12:00 – Online

Glomazni otpad sastoji se od predmeta ili stvari koje su, zbog dimenzija ili sastava, neprikladni za prikupljanje u sklopu miješanog komunalnog otpada. Ako je glomazni otpad neodgovorno odbačen u prirodu ili na divlja odlagališta, troškove njegova uklanjanja plaćamo svi.

Broj 26 – Gvantsa Meparishvili

22:00 – Kino Tuškanac
12:00 – Online

Instruktor skijanja Nika pokušava sakriti kobnu nesreću koja se dogodila na jednoj od staza. No kada se spusti noć, saznaje se da je nestala djevojka s brojem 26. Nika će priznati nesreću svojoj djevojci Nati, koja će s njime podijeliti teret te strašne tajne.

Rakete – Saša Poštić, Pavle Kocanjer

22:00 – Kino Tuškanac
12:00 – Online

Sparina je u zraku. Sparina kola krvnim žilama. Nedostatak zraka u plućima tjera Peru na prelazak granica. Hoće li uspjeti poletjeti? Redatelj Saša Poštić aktivan je član udruge Blank u sklopu koje je prethodno snimio filmove Kraljina (2020.) i Životinja (2021.). Pavle Kocanjer diplomirao je snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režira filmove i glazbene spotove, a bavi se i fotografijom te je do sada održao nekoliko samostalnih izložbi.

Zonder Meer – Meltse Van Coillie

22:00 – Kino Tuškanac
12:00 – Online

Kada u kampu nestane dječak, većini taj nemili događaj označava kraj bezbrižnog ljetovanja, a osvježavajuće jezero najednom postaje zabranjen teritorij. Petogodišnja Lucie pokušava shvatiti zašto. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, a producirao ga je poznati redateljski duo Jessica Woodworth i Peter Brosens (Khadak – Venecija 2006. – Lav budućnosti, ZFF 2015.; Kralj Belgijanaca – ZFF 2016.; Bosonogi car – ZFF 2019.)

Nemirni – Joachim Lafosse

18:00 – Teatar &TD
22:00 – Kino Tuškanac

Restauratorica Leïla i slikar Damien duboko su zaljubljeni. No Damienov velik, glasan i nepredvidiv karakter sve je veći teret iscrpljenoj Leïli i njihovom mladom sinu, koji unatoč tome obožava svog spontanog i zabavnog tatu. Inspiriran autorovim odrastanjem uz bipolarnog oca, Nemir je intimna i autentična priča o kompleksnoj dinamici obitelji uhvaćenoj u kovitlac psihičke bolesti. Ova uzbudljiva ljubavna drama Belgijanca Joachima Lafossea natjecala se za ovogodišnju Zlatnu palmu i njegovo je četvrto sudjelovanje na ZFF-u (Na putu – najbolji film u programu PLUS, Bijeli vitezovi, Izbezumljenost).

Čuvar brata svoga – Ferit Karahan

20:30 – Teatar &TD
20:00 – Online

Dvanaestogodišnji Yusuf i njegov najbolji prijatelj Memo štićenici su turskog internata za kurdske dječake. U osami snijegom zametenih planina, učenici su prepušteni dobroj volji hladne školske uprave. Kada se Memo razboli nakon kazne tuširanja ledenom vodom, Yusuf uzaludno pokušava privoljeti nezainteresirano osoblje da mu pomogne. No odrasli prekasno shvaćaju ozbiljnost situacije. Školu zatrpava snijeg, vrijeme teče, a među osobljem i učenicima započinje igra prebacivanja krivnje. Opisan kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua, film je na Berlinaleu osvojio nagradu FIPRESCI.

Sestre i njihove supermoći – Silje Salomonsen, Arild Østin Ommundsen

18:00 – Urania
11:00 – Urania

Devetogodišnja Vega i njezina malena sestra Billie odlaze s ocem na planinarenje norveškim šumama. Dugo iščekivani izlet ispunjen je zabavom i igrom, no dolazi do nezgode i otac padne u procjep te izvrne gležanj. Kako se ne može kretati, zadužuje Vegu i Billie da odu po pomoć. Djevojčice se isprva osjećaju izgubljeno, no kada dožive nekoliko čarobnih šumskih susreta, prihvaćaju misiju i prevladavaju strah. Putem otkrivaju svoje supermoći i pronalaze snagu jedna u drugoj.

Komentari