MOŽETE LI ZAMISLITI GRAD KOJIM PROMETUJU SIVI AUTOBUSI ZET-a? Javni prijevoznik slavi obljetnicu, sve je počelo s tri milijuna dinara i 30 autobusa

Foto: ZET

Na svojim službenim stranicama, ZET je objavio zanimljiv vremeplov. Naime, prije 90 godina preuzeli su upravljanje javnim prijevozom u Zagrebu.

Sve počinje davne 1931. godine, kada je ZET od privatnika kupio 30 autobusa za 3.000.000 tadašnjih dinara i preuzeo autobusni promet, govore.

Na današnji dan, prije 94 godine ukazala se potreba za novim oblikom javnog prijevoza te su Zagrebom počele voziti prve redovne autobusne linije. Međutim Zagrepčani su bili nezadovoljni uslugom privatnika, pa je tako Gradska Uprava odlučila preuzeti stvar u svoje ruke i preuzeti autobusni prijevoz u gradu.

Na samim počecima, prometovale su samo dvije autobusne linije kojima su vozila tri siva autobusa marke Lancia. Već godinu dana nakon, uveli su osam autobusnih linija marke Opel, a polazište je bilo na Zrinjevcu, osim jedne koja je prometovala s Jelačić placa prema Gornjem Gradu.

Budući da su to bili sami počeci, nije bilo povezanosti između tramvaja i autobusa pa je broj putnika bio znatno manji nego danas, a cijeli vozni park nije bio ni nalik današnjem. Bio je šarolik i zapušten, govore iz ZET-a.

VREMENSKA CRTA ZET AUTOBUSA

Značajnije promjene u javnom prijevozu počele su nakon Drugog svjetskog rata kada se počinju popravljati zapuštena vozila, a shodno tome mijenja se i cijeli ZET.

U prošlom stoljeću pedesetih godina uvedene su nove linije čija se ukupna dužina povećala na 45 kilometara. Tada se počinju graditi i posebni objekti za servisiranje i održavanje autobusa.

U bogatoj povijesti ZET-a, zanimljiv je i podatak iz 1955. godine kada je kupio engleske autobuse na kat, kojima su prometovali par godina, a na kraju su ih prodali Sarajevu.

Šezdesetih godina se razvijao Novi Zagreb i ostala prigradska naselja pa je bilo nužno njihovo povezivanje autobusima. U tom periodu ZET nabavlja duple autobuse koji su poznati kao “zglobalni autobusi”. U to vrijeme to su bili najmoderniji autobusi, a pružali su i kvalitetan prijevoz pa su potrebe građana bile zadovoljene, ističu.

Foto: ZET

Sedamdesetih godina dolazi do još jednog značajnog napretka, naime, uvedeno je 50 linija ukupne dužine 500 kilometara, a obuhvaćena su područja i na kojima se dotad nije prometovalo.

Osamdesetih godina ZET se značajno širi na područje Sesveta i Samobora. U to vrijeme se širio i Zagreb pa su postojale linije od zapada do istoka. Dakle, od Prečkog i Španskog, do Dubrave i Sesveta. Građani tih naselja tražili su organizirani javni prijevoz koji im je omogućen.

Foto: ZET

Devedesetih godina ZET nabavlja polovna njemačka vozila. Krajem 1994. godine uvode i prve zglobne autobuse s niskim podovima. Osim toga, renovirani su autobusni terminali u Velikoj Gorici i Sesvetama, za dobrobit građana.

Foto: ZET

Prijelazom u novo tisućljeće produžuju se autobusne i tramvajske linije, uvode nove i obnavlja vozni park. Pri nabavljanju novih vozila, ZET se odlučuje za ekološki pristup radi očuvanja okoliša, govore.

U 2000-im godinama ZET uvodi biodizel, a vozi se i na plin pa se samim time pridonosi očuvanju okoliša.

Iz ZET-a navode da će u budućnosti također ulagati napore kako bi osigurali veću kvalitetu javnog prijevoza i da će nastaviti s kupovinom najmodernijih klimatiziranih autobusa koji su na europskom nivou i ispunjavaju sve ekološke norme.

Javni prijevoz se danas uvelike razlikuje od sivih autobusa na samim počecima jer  prometuju suvremeni klimatizirani autobusi koji svakodnevno pružaju vrhunsku kvalitetu svojim putnicima.

Foto: ZET


Komentari