Morate ju pogledati: Studenti zagrebačkog fakulteta napravili bolno iskrenu predstavu o društvenim mrežama

press

Dvije godine nakon Nagrade hrvatskog glumišta za Izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, za projekt Pogledajme, u četvrtak 10. listopada 2019. u prostorijama Inicijative mladih za ljudska prava, svečana je premijera nove kazališne produkcije organizacije Arterarij. “Sakrij se negdje daleko. Do smrti.” koji u fokusu ima govor mržnje u virtualnom okruženju, autorski je projekt Christiana Jean-Michel Jalžečića, studenta kazališne režije i radiofonije i Doroteje Šušak, studentice dramaturgije.

Otvarajući se ove kazališne sezone novim autorima, Arterarij je putem natječaja odabrao studente završnih godina studija izvedbenih umjetnosti za realizaciju profesionalnog projekta u suradnji s mladim, profesionalnim, glumcima. Baveći se propitkivanjem govora mržnje u virtualnom prostoru, autorski je tim nastojao kreirati obrise i odraze svijeta računalne stvarnosti u okvire ljudske realnosti. Istraživanja temeljena na činjenicama, brojnim svjedočanstvima, preciznim porukama i prijetnjama prethodili su kreativnom razvoju projekta.

Poseban autorski fokus bilo je upravo pitanje ljudskog susreta u okviru različitih platformi društvenih mreža, dinamika međusobnog povrjeđivanja, diskriminacije, ksenofobije, netolerancije i nesolidarnosti koja često označava početak govora mržnje u virtualnoj stvarnosti.

Kakvi su rezultati i konačne posljedice, otkriva autorski tim uz kostimografkinju Anu Fucijaš te izvođače Mariju Šegvić i Paška Vukasovića. Za video materijale zaslužni su Petar Strmečki i Romano Nikolić. Fotograf je Sanjin Kaštelan, dok kreativnu produkciju potpisuje Tatjana Aćimović.

Reprizne izvedbe predstave možete pogledati 11. i 12. listopada u prostoru Inicijative mladih na adresi Đorđićeva 8a s početkom u 20 sati. Ulaznice za izvedbe dostupne su isključivo na www.ulaznice.hr.


Komentari