Mislite li da znate sve o Zagrebu? Josipa Purgerica otkrit će vam sve tajne našega Grada

PHOTO: Borna Kos

Josipa Šiklić, poznatija kao Josipa Purgerica, organizira besplatna vodstva Gradom za sve Zagrepčane i one koji se tako osjećaju. Josipa Purgerica uvijek nosi crveno jer je upravo ta boja bila korištena na starim grbovima Gradeca.

Za Josipino vodstvo morate se najaviti pola sata prije njegovog početka, dok termine vodstva možete vidjeti na njezinoj službenoj facebook stranici. Mjesto okupljanja je karta Zagreba ispred turističkog informativnog centra na glavnom gradskom trgu. Svoje mjesto u grupi možete rezervirati na broj 091 6363 661.

Vodstvo traje malo manje od dva sata, no upoznat će te Grad kao nikada prije. Znate li da najpoznatiji Purgeri poput Alojzija Stepinca ili Ive Robića uopće nisu Purgeri, ali su jako voljeli Zagreb? Znate li koje je staro ime za Trg bana Josipa Jelačića?

Nije strašno ako ne znate, na ovim turama možete se upoznati s nepoznatim Zagrebom. Josipu smo pitali nekoliko pitanja jer nas je zanimalo od kud dolazi ovolika ljubav prema gradu u kojem nije ni rođena, a poznaje svaki njegov kutak.

Što znači pojam “Purger” i “Purgerica”?

“Purger ili Purgerica je autohtono ime za Zagrepčane. Pojam je nastao doseljavanjem Njemaca koji su bježali pred Tatarima i naselili su se u stari Gradec. Njemačka riječ za  utvrđene gradove glasi “Burg”, a uskoro Purger i Purgerica, naziv za stanovnike utvrđenih dijelova Zagreba”.

Kako je nastala ideja besplatnog vodstva Zagrebom?

“Ideja je došla iz Europe, gdje je trend voditi besplatne ture za turiste. Takve ture su jako dobro napravljene, no naši ljudi znaju imati predrasude prema nečemu što je besplatno, jer sumnjaju u kvalitetu toga.

Ova tura je poklon Purgerima i Purgericama kako bi bolje upoznali svoj grad. Kraj 8. mjeseca je prilika da upravo oni osjete kako je to biti gost u vlastitom gradu barem na jedan dan”.

Prije 16 godina si se doselila u Zagreb, no kako si se zaljubila u njega?

“U Zagreb sam se zaljubila kroz film “Tko pjeva zlo ne misli” kojeg sam pogledala barem 150 puta. Zagreb me je isto tako najviše osvojio svojim pričama, koje onda volim pričati drugim ljudima. Šetajući Zagrebom uvijek saznate nešto novo, a ako uđete u samo jedno starogradsko dvorište pred vama će se otvorit sasvim novi svijet.
Mene je to poticalo da istražujem. Prijatelji su se šalili samnom da ću jednog dana biti turistički vodič, što sam i postala”.

Gjde si pronalazila stare priče koje Zagrepčani mogu čuti od tebe?

“Koristila sam se svime i svačime. Pratim između ostalog priče koje objavljuje Zagreb.info koje su odlične i toplo ih preporučam. Isto tako istraživala sam i po drugim portalima, gledala sam YouTube kanal “Zagrebački memento” i paratim facebook grupu “Zakaj volim Zagreb”, no jedan od mojih najdražih izvora su knjige Zvonimira Milčeca”.

Josipa Purgerica priprema posebna jesenska vodstva i vodstva za Advent, tako da i tijekom godine možete saznati kakvu magiju skriva grad koji se nalazi ispod Sljemena.


Komentari