Kako je prehodati cijelu hrvatsku obalu: Ne propustite izložbu fotografija velikom putovanju dva pustolova

Foto: Matija Babić (press)

Kako je to prehodati cijelu hrvatsku obalu, otkriti će vam izložba “Put hodača” koja će 12. i 13. 6. biti otvorena u prostorijama Društva arhitekata na adresi glavnog zagrebačkog trga, bana Jelačića.

ČARI AFRIKE USRED TRAVNOG! Humanitarna slikarska izložba za sirotište stradalo u požaru

Izložba fotografija prati izmjenu krajolika i vizura koji pritom pokazuju i ljudsku stranu takvih velikih pothvata.

Foto: Filip Ćiković (press)

Autori izložbe su Matija Babić i Filip Ćiković, a njihov je cilj, navode organizatori, bio prijeći poznatu stazu Via Adriatica koja se proteže između dva rta: od rta Kamenjak na Premanturi do rta Ošto na Prevlaci, na ruti dugoj 1100 kilometara.

(FOTO) JUNAKINJE KOJIMA SE TREBA DIVITI: U Zagrebu otvorena posebna izložba, iza nje je snažna poruka

“Veličaju ljepotu ‘našeg dvorišta’ i susretljivost čovjeka. Sa svojim bilješkama, crtežima i pjesmama otvaraju nam svoje misli i osobne osjećaje prilikom njihova puta, a kroz portrete i pejzaže omogućavaju i specifičan presjek Hrvatske Jadranske obale i njenih primorskih planina”, opisuju organizatori sadržaj izložbe.

Foto: Filip Ćiković (press)

Dodaju i kako su Babić i Ćiković na svome putu bili pritisnuti vrućinama, ali i borbama i padovima uz koje je hodanje postalo “nešto svojstveno, elementarno”, te je u potpunosti pročistilo čitavu osobu.

“Izniman i nesvakidašnji put pretvoren je u meditaciju, u hodočašće. U okolini divne, bogate i često surove prirode uobičajeni problemi i opterećenja nestaju, a čovjek se suočava s vlastitom unutarnjom borbom. Izložba pokazuje tu dualnost. Na jednoj je strani velika i moćna priroda stvorenog svijeta, a na drugoj strani jednostavna ljudska i osobna strana ispunjena emocijama, susretima, borbama i usponima”, stoji u opisu izložbe.

Foto: Filip Ćiković (press)

Rođen u Zagrebu 1995. godine, Matija Babić je zagrebački Arhitektonski fakultet završion2020. godine.

Još tijekom studija je iskazao interes za fotografiju i scenografiju, a u zagrebačkom HNK i u sklopu Praškog kvadrijenala 2019. godine, imao je nekoliko scenografskih projekata.

Također je 2018. pokrenuo brand dizajnerskih bilježnica “Bilja” u suradnji s Antonijom Babić, a dvojac je 2021. godine osnovao i ZBIR studio, arhitektonski ured.

Foto: Matija Babić (press)
Foto: Matija Babić (press)

Drugi autor, Filip Ćiković, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2021. godine na temi revitalizacije bakarskih prezida, a rođen je u Rijeci 1995. godine.

Još je tijekom studentskih dana sudjelovao u nekoliko projekata i izložbi s grupom SEKCIJA. Nakon diplomiranja, radi u jednom riječkom arhitektonskom uredu, a bio je i na studentskoj razmjeni u Lisabonu.


Komentari