Martinje uz KUD-ovce i tamburaše: U Zagrebu se i sutra obilježava blagdan sv. Martina

Foto: Pixabay/Ilustracija

ZA ZA ZA Iako Martinje, odnosno blagdan svetog Martina obilježavamo 11. studenog, proslave vezane za isti najčešće se odvijaju tijekom cijelog tjedna pa tako za sve one koji danas neće stići uživati u kapljici dobrog vina, poznati Hotel Phoenix 4* u Zagrebu nudi opciju slavljenja Martinja u petak, 12. studenog.

Zabavni program, bogata večera s tradicionalnim domaćim specijalitetima i vinom te glazba uživo dio su ponude hotela koji svojim gostima priprema i ceremoniju krštenja vina, ali i rasplesanu večer uz KUD-ove i tamburaše. Program počinje u 19:30 sati, a ulaznice po promotivnim cijenama mogu se kupiti ovdje.

Foto: Pixabay

Inače, blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se u cijeloj Hrvatskoj, no njegov dan osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje. Legenda kaže kako je Martin bio veliki ljubitelj vina, i sam je bio vinogradar. Njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta. Pred samim imenovanjem za biskupa za kojeg Martin nije htio ići, sakrio se među guskama, ali one su ga izdale svojim graktanjem. U konačnici je ipak postao biskup te se zato danas njemu u čast prema legendi jede tradicionalna guska ˝kao kazna˝.


Komentari