‘MALI PREDMETI-VELIKE PRIČE’ Upoznajte prošlost Zagreba na izložbi u Opatičkoj

Foto: Muzej grada Zagreba

S ciljem predstavljanja različitih aspektata ljudi u prošlosti Zagreba i njegove okolice, Muzej grada Zagreba (MGZ) u četvrtak, 30. prosinca, otvara izložbu “Mali predmeti – velike priče”.

Riječ je o prvoj izložbi u ciklusu Zagreb in spe.

Kako navodi MGZ, predmeti koji će biti dio ove izložbe, izabrani su zbog svoje slojevitosti i potencijala oživljavanja priče o prostoru i vremenu, kao i ljudima u vrlo dalekoj prošlosti Zagreba, kako bi posjetitelje upoznali s vremenom njihova nastanka. Svi su predmeti nađeni na pet lokaliteta, datiraju u rasponu od nekoliko tisuća godina i selektirani iz arheološke građe koju čuva MGZ.

“Razumijevanjem prošlosti kroz upoznavanje različitih arheoloških lokacija u gradu, pokušavamo senzibilizirati javnost na potrebu aktivnijeg očuvanja i afirmacije arheološke kulturne baštine na prostoru u kojem živimo”, istaknuli su iz Muzeja grada Zagreba važnost ove izložbe.

Predmeti, koji se mogu gledati i kao mali portreti Zagreba, arheolozi su našli početkom devedesetih godina 20 stoljeća, a neke i u aktualnom stoljeću.

S podešenom visinom izložaka, Brailleovim pismom i drugim prilagodbama, izložba je namijenjena i osobama s invaliditetom.


Komentari