Maja Sever pozvala na prosvjed za Kino Europa: Evo detalja

Kultno zagrebačko kino od sutra zatvara svoja vrata, odluka je to koju su zajedno donijeli uprava Kina Europa i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala, doznaje tportal.

Zagreb Film Festival od 2008. godine uspješno upravlja Kinom Europa, ali na zatvaranje su se odlučili kao izraz protesta. Naime, jučer su od zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada primili dopis, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu.

U dopisu se kao obrazloženje takve odluke navodi nužna renovacija, a to je upravu i Matića posebno izbacilo iz takta jer su oni dio renovacije, sukladno svojim mogućnostima, već proveli, a Gradu su nudili i suradnju za odrađivanje renovacije u cijelosti, ali ih nitko iz nadležnih gradskih službi nije ih kontaktirao.

“Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja. Miješaju se realitet i emocije, donijeli smo naprasnu odluku”, kaže Matić.

Planira se okupljanje u znak protesta

Budući da se radi o jednom kultnom mjestu u gradu, ne čudi da su se mnogi građani brzo organizirali da poduzmu neke akcije.

Na Facebooku je tako najavljeno mirno okupljanje u 19 sati pred Kinom Europa. Planira se da okupljeni odu na piće s Matićem i vide što se može napraviti i “mogu li spasiti voljeno kino”.

“Za početak dolazim danas u 19 pred Kino Europa na pivu i podršku Ekipi. I glasno NE ovakvom uništavanju grada”, napisala je na Facebooku Maja Sever, novinarka HRT-a.


Komentari