Znate li zašto u supermarketima nikada nema prozora?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Mnogo je trikova kojim se supermarketi služe kako bi nas što duže zadržali i pošto poto natjerali da potrošimo u najmanju ruku, više nego što smo planirali. Da bi do tog cilja došli, služe se raznim trikovima, a ovdje navodimo neke od glavnih. Istraživački tim portala Bravo.de pojasnio je o čemu se radi.

Nema prozora

Ni prozora ni satova u trgovinama nema kako bi kupci izgubili pojam o vremenu i što dulje se zadržali. Tako većina kupaca u trgovini provede dulje vremena od planiranog i uzme više stvari nego su planirali. Uz psihološke, postoje i praktični razlozi. Izravna sunčeva svjetlost može izblijediti ambalažu, pa proizvodi ne izgledaju privlačno i samim tim se slabije prodaju.

Glazba

Kada je gužva, pušta se energična glazba brzog ritma kako bi se potaknulo ljude da se ubrzaju i napuste trgovinu. Laganija glazba usporava kretanje ljudi i oni u trgovini provode dulje vremena.

Glatki pod 

Većina supermarketa ima popločani pod kako kolica za kupovinu na njima ne bi stvarala veliku buku i iritirala kupce te usporila njihovo kretanje.

Položaj proizvoda 

Skuplji proizvodi uvijek se nalaze u razini očiju. Proizvodi na popustima se nalaze na dnu polica, a brendirani i skuplji artikli su također u razini očiju.


Komentari