Znate li što ovaj cvijet predstavlja? On je poseban simbol za Hrvatsku

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Krizantema je u Hrvatskoj simbol prolaznosti života, smrti i žaljenja. Upravo zato nezaobilazan je dio aranžmana koje stavljamo na posljednja počivališta svojih najmilijih.

Krizantema (Chrysanthemum) je rod s tridesetak višegodišnjih cvjetnica iz porodice glavočika. S obzirom da u našim krajevima cvate u studenom i zaštitno je cvijeće ovoga mjeseca, ljudi su je počeli nositi voljenima na grob u sklopu blagdana Svih svetih.

Iako njeni šareni cvjetovi šire poruku da početak zime može biti okarakteriziran ljepotom, u nas se smatra simbolom prolaznosti, smrti i žaljenja. Stari Grci su tvrdili da krizantema štiti od zlih duhova. No isti su tvrdili da se cvijeće ne smije ubrati s groblja, jer će toj osobi donijeti nesreću.

Krizanteme potječu iz Azije, točnije Kine i Japana gdje se smatraju cvjetovima sreće i prosperiteta. Ovo cvijeće u Japanu je znak carske obitelji, a u Kini se obično poklanja na krštenjima i proslavama rođendana. Kinezi od krizantema rade vino koje zrije godinu dana, a ispija se devetog dana u devetom mjesecu. Ovaj potez donosi dug, miran i zdravi život obitelji.

Uz to Azijci vjeruju da krizantema ima mnoga ljekovita svojstva. Lokalno stanovništvo razvilo je načine za proizvodnju jestivih cvjetova, od kojih se radio čaj protiv glavobolje, vrtoglavice, gripe, srčanih i vaskularnih bolesti te visokog kolesterola. Ne pokušavajte pripremati napitak od cvjetova koji se mogu kupiti u domaćim cvjećarnicama, jer svojstva su potpuno različita.

U zapadnom svijetu krizanteme su se prvi put pojavile u 17. stoljeću. Švedski botaničar Karl Linnaeus nazvao ih je zlatnim cvijećem spojivši grčku riječ chrysos za zlato s anthemonom (cvijetom), piše Zadovoljna.hr.

 


Komentari