ŽIVOTNA PRIČA Zagrebačke liječnice koja je izgubila dvoje djece, a potom krenula u borbu s teškom bolešću i pobijedila!

Photo: FB Poliklinika Eljuga

Zagrebačka liječnica Tomislavka Buhiniček(50) sretno je udana već 24 godine, a u istom je razdoblju rodila četvero djece. Uz sve to, uspješna je u svom poslu unutar farmaceutske industrije. No, njena životna priča ipak nije tekla idilično i bez problema. Povodom Bra Daya i Dana dojki, ispričala je svoju priču.

“Nisam napipala kvržicu. Nisam zamijetila zadebljanje. Nisam imala nikakvih bolova”, započela je svoju priču Tomislavka.

“Da ne idem redovito na preglede, vjerojatno bih ga otkrili u znatno kasnijem stadiju i tko zna kako bi tada išla ova priča”, kazala je za Jutarnji list te nastavila: “Dojke su mi već svi silni liječnici ispipali, no nitko nije imao konačan zaključak. Tek nakon treće biopsije postavljena mi je dijagnoza.”

Buhiniček je istaknula kako je nije bilo strah, ali da je strah nastao tek pri pomisli na obitelj i kako će oni reagirati. Medicinske je struke, a navodi kako se postavila prema dijagnozi kao prema rutiniranom poslu koji treba obaviti.

“Otkriven mi je Carcinoma Mammae Ductale In Situ desne dojke. Rak.”

Konzultacije s liječnikom bile su ponajviše u smjeru što ju čeka u najboljem, ali i najlošijem scenariju, koja je nadolazeća procedura.

“Svoj život doživljavam kao dar i bila sam spremna napraviti sve samo kako bih bila zdrava. Zbog sebe, ali i zbog svoje obitelji, supruga Roberta i svojih najdražih.”, nastavlja Tomislavka: ” Majka sam četvero djece od kojih su dvoje živi i zdravi, sina Tomislava od 23 godine te kći Niku od 13 godina. Dvoje djece je preminulo. To je dio mene. Ne govorim o tome često, ali dio je moje životne priče. Dvoje djece koji više nisu uz mene bili su blizanci. Jedno j e preminulo 20 minuta nakon rođenja, a drugo je živjelo s cerebralnom paralizom do svoje dvadesete godine. Svoju kći Anu izgubila sam u kolovozu prošle godine. U studenom mi je otkriven kaercinom. Je li to dvoje povezano? Ja ne znam. Moguće je da zloćudne stanice nosim u sei posljednjih 20 godibna, ali da usu se tek sada, od šoka i neopisive tuge, aktivirale. Vjerujem da je to moguće. Ima smisla”, ispričala je potresne detalje zagrebačka liječnica.

Nakon uspješnog zahvata uslijedilo je prilično naporno razdoblje oporavka, a situacija s virusom Covid19 dodatno je zakomplicirana cijelu situaciju.

“U lipnju su mi obje dojke odstranjene i rekonstruirane silikonskim implantatima”, kazala je Buhiniček koja ističe grudi kao najdraži znak ženstvenosti. Nove grudi u početku nije mogla prihvatiti jer ni po opipu, a ni po izgledu nisu bile kao njezine prijašnje, no sada se navikla na njih, kao i njezin muž.

Tomislavka više ne živi u strahu, ide na redovne kontrole te bi voljela da i druge žene isto tako paze na sebe. “Sada sam zdrava i priznajem, zadovoljna svojim grudima. Dekolte mi jako lijepo izgleda. A onaj tko ne zna za moju priču, teško išta može i zamijetiti. Iako, još uvijek nekada osjetim nelagodu, grudi me posebno bole prije promjene vremena”, dodala je.

VAŽNA PORUKA 

Kada se o raku dojke govori u javnozdravstvenim akcijama kao što je Bra day / Dan dojki, žene odmahuju ruokom jer “to se ne događa meni, nego nekome drugome”. E, pa to je svijest koju moramo promijeniti! To je razlog zbog kojeg pišem ovu priču. Jer ja nisam imala simptome koji bi ukazivali na rak dojke i redovita mamografija se pokazala spasonosnom.

Koliko ste sigurni da su vaše dojke zdrave?

Nemojte čekati!

Ne želite doći prekasno…

Teško je nešto preporučiti osobama koje se bore s ovako teškom bolesti. Ja sam naučila da je život vrijedan borbe za sebe i svoje najmilije. Možda te riječi nekome mogu biti poticaj. Kada je, pak, riječ o onima oko nas koji nas prate u ovoj teškoj situaciji, savjetovala bih im da imaju ljubavi i strpljenja.”za kraj je zaklujčila Tomislavka Buhiniček.


Komentari