Živjeti zdravo kod kuće: Evo što HZJZ predlaže

en.wikipedia.org

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojoj je službenoj stranici objavio neke smjernice o tome što sve možete raditi dok ostajete doma.

Jedna od njih odnosi se na to kako živjeti zdravo kod kuće. U sklopu toga, istaknuli su smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o preporučenoj dnevnoj razini tjelesne aktivnosti za sve dobne skupine.

Tako bi djeca mlađa od 5 godina svakodnevno trebala biti uključena najmanje 180 min u razne tjelesne aktivnosti.

Djeca i mladi od 5 do 17 godina bi trebali sudjelovati u tjelesnim aktivnostima umjerenog do visokog intenziteta najmanje 60 minuta dnevno.

Osobe starije od 18 godina bi trebale prikupiti najmanje 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 minuta aktivnosti visokog intenziteta tjedno.

Naravno, svaka tjelesna aktivnost mora biti u skladu sa zdravstvenim stanjem i funkcionalnim sposobnostima pojedinca kako bi se provodila na siguran i učinkovit način, navode te predlažu što sve možete raditi.

Za one mlađe od 5 godina, tvrde, dobra je igra na podu u sigurnom okruženju (npr. puzanja, hodanja, vučenja, penjanja, bacanja i hvatanja, dizanja i sl.).

„Sva djeca mlađa od 5 godina trebala bi što manje vremena provesti u sjedilačkim aktivnostima. Naravno, to se ne odnosi na vrijeme spavanja“, kazali su.

Djeca i mladi (5-18 godina) trebali bi najmanje dva dana u tjednu raditi npr. vježbe s elastičnom gumom, s vlastitom težinom, s utezima, s gimnastičkom pilates loptom, čučnjeve, različite statičke vježbe, „plank“  izdržaje i sl.

„Sva djeca i mladi bi trebali što više smanjiti količinu vremena provedenog sjedeći tijekom dužeg razdoblja (npr. napraviti vježbe istezanja, prošetati po stanu/kući i sl.)“, tvrde.

Odrasli (19–64 godina) mogu preskakivati vijaču, baviti se jogom, plesom, a dobra tjelovježba i kućanski su poslovi.

„Barem dva dana u tjednu trebaju se uključiti u tjelesne aktivnosti usmjerene na jačanje mišića (npr. vježbe s elastičnom gumom, s vlastitom težinom, s utezima, s gimnastičkom pilates loptom, različite statičke vježbe, čučnjeve, „plank“  izdržaje i sl.).“ naveli su te istaknuli kako bi se i ova skupina trebala istezati što češće kako bi smanjila količinu vremena provedenog sjedeći.

Za starije odrasle (65+ godina), jedan od načina postizanja preporučene razine tjelesne aktivnosti joga, ples i kućanski su poslovi.

“Barem dva dana u tjednu odrasli se trebaju uključiti u tjelesne aktivnosti usmjerene na jačanje mišića (npr. vježbe s elastičnom gumom, s vlastitom težinom, s utezima, s gimnastičkom pilates loptom i sl.)“, ističu.

S druge strane, kako bi smanjili rizik od padova starije odrasle osobe se trebaju uključivati u ​​tjelesne aktivnosti usmjerene na poboljšanje ravnoteže i koordinacije barem dva dana u tjednu (npr.  korektivna gimnastika, ples, vježbe statičke snage i sl.)“, zaključuju i navode da se i ova dobna skupina mora što češće istezati kako bi prekinula duga razdoblja sjedenja.

Komentari