‘Žena je rodila u četiri ujutro, a oprali su je i presvukli u 14 popodne!’ Domaća glumica progovorila o problemima s kojima se bore trudnice

Foto: Instagram

Domaća glumica Lana Gojak Bajt, koja se proslavila ulogom u seriji “Ne daj se, Nina”, trenutno se nalazi u osmom mjesecu trudnoće. Glumica je sada progovorila o problemima kroz koje prolaze glumice u Hrvatskoj.

Lani je dosad cijela trudnoća protekla bez većih problema. Ipak, trenutno joj brigu zadaje činjenica što je i ona, kao i većina drugih trudnica, u velikoj neizvjesnosti oko pratnje pri porođaju.

“Oboje bismo voljeli da bude prisutan, ali s obzirom na cijelu situaciju vidjet ćemo hoće li to biti moguće. Trenutno je bolnica u koju idem na preglede zatvorena za pratnju, ali se zaista nadam da će se to što prije promijeniti. Svaka žena bi morala biti u mogućnosti sama odabrati želi li muža, doulu, prijateljicu uz sebe u tako delikatnim i važnim trenucima u životu”, objasnila je Lana za Gloria.hr.

Diljem Hrvatske, situacija je u rodilištima zaista šarena – od rodilišta koja nikad ne dopuštaju pratnju, neovisno o pandemiji, do onih koja su otvorena i fleksibilna tako da pratnje ne moraju zadovoljavati nikakve posebne uvjete.

“U većini rodilišta koja su se otvorila za pratnju traže PCR test ne stariji od 48 sati, negdje je potvrda o primljene dvije doze cjepiva dovoljna, negdje se pratnja naplaćuje 100 kn, negdje je besplatna, negdje pratnja mora sama kupiti kompletnu zaštitnu opremu u ljekarni, a negdje će je dobiti besplatno u bolnici”, otkrila je Lana.

Svaka bolnica ima svoja pravila

“Svaka bolnica ima svoja pravila i vodi svoju politiku, što mislim da je u trenutku kada je sve otvoreno, kada epidemiološke mjere gotovo više i ne postoje, potpuno apsurdno i sramotno za one koje vode zdravstveni sustav. Također, koliko sam upućena, posjete nakon porođaja nisu nigdje dopuštene”, nastavila je glumica.

“Što se tiče PCR testa, voljela bih da mi netko otkrije čarobnu formulu kojom se može izračunati kada će ženu uhvatiti trudovi tako da otac stigne obaviti test i dobiti nalaze u roku od 48 sati, rado bih je podijelila s ostalim trudnicama”, opisala je Lana trenutnu situaciju.

Glumici se javlja puno trudnica, pa se zato naslušala svakavih priča i iskustava. “Jedna od najgorih priča koje sam čula je da se žena porodila u četiri ujutro, a da su je oprali i presvukli u 14 sati popodne. Strašno”, rekla je Lana.

“Sjetimo se da je bolnica Sv. Duh nedavno bila u Zagrebu jedina bolnica s mogućnošću pratnje i koju su zbog navale trudnica i nemogućih uvjeta morali zatvoriti za pratnju. Trudnoća i sam porod bi se morali događati u mirnim i opuštenim uvjetima za trudnicu i bebu, međutim, čini mi se da su trudnice s približavanjem termina pod užasnim stresom. Nadam se da će se nadležni za ovu problematiku što prije usuglasiti i donijeti neke konkretne pozitivne odluke za buduće majke. Godinama se priča o slabom natalitetu, ali ne i o uvjetima kojima bi ga se poboljšalo”, zaključila je glumica.

Komentari