Želite preurediti svoj mali stan? Donosimo savjete koji provjereno stvaraju dojam većeg prostora

Pixabay

Iako se vama možda čini kako više ništa ne možete poboljšati, vjerojatno postoje još neki savjeti i ‘trikovi’ koji vam mogu pomoći da malo raščistite svoj životni prostor – a mnogi se mogu primijeniti u manje od deset minuta:

‘Izrežite’ nered

Gotovo svi doma imaju barem manje hrpice nereda i nagomilanih stvari, kutija, hrpa papira i sl. Te stvari sami jedva da možete i primijetiti, jer ste se navikli gledati ih. Za nered koji više ni ne percipirate postoji zgodan trik; fotografirajte sve uglove.

To će vam pomoći da dom pogledate kroz drugi par očiju, a možda vas potakne da pronađete mjesta za odlaganje stvari koje vam leže uokolo.

Nešto uklonite

Kako je rekla Coco Chanel koja je i težila jednostavnosti; nešto uklonite. Ono što je ona radila s odjećom, vi napravite s domom jer uklanjanje jedne ili dvije veće stvari ili čak komada namještaja stvara opušteniju atmosferu u kojoj se ‘lakše diše’.

Osim toga, tako ćete predmetima koji ostaju dati pravu priliku da zasjaju. Ovo naravno ne znači da se morate riješiti stvari koje volite – samo ih premjestite u drugu sobu ili ih pohranite, a kasnije ih vratite (i pospremite nešto drugo) kad opet budete spremni za promjenu.

Neka vaš namještaj diše

Još jedan trik koji dizajneri i fotografi interijera često koriste jest da komade namještaja pomiču dalje jedan od drugog, a kunu se kako čak i nekoliko centimetara može napraviti veliku razliku.

Ako imate dovoljno mjesta za sve, dajte svom namještaju malo više prostora za disanje, s čime ćete cijelu prostoriju učiniti ‘lakšom’ i prozračnijom. I ako već niste, namještaj obavezno povucite nekoliko centimetara dalje od zida (da nije naslonjen, ali ni predaleko jer jedno i drugo vizualno smanjuje prostor).

Dodajte cvijeće

Ako bolje pogledate, primijetit ćete nešto što je zajedničko mnogim najljepšim interijerima – svježe cvijeće. Ono sobama daje ‘prirodni touch’, a može pomoći i ublažiti linije modernog prostora.

Za sobu sa svježim cvijećem kroz cijelu godinu ćete možda morati nešto i potrošiti, pa ako to želite izbjeći, isti ćete učinak postići sa zelenom kućnom biljkom koju ćete platiti samo jednom.

Prihvatite promjene

Jedan od načina da se fotografija učini zanimljivijom i drugačijom je izdvajanje jedne stvari s nje kojoj ćemo promijeniti mjesto.

Isto možete isprobati s prostorom i  namještajem kao što su fotelje ili otomani – ne postoji pravilo koje kaže da sve mora stajati na ‘pravom mjestu’, pa možda otkrijete da komad namještaja koji je cijelo vrijeme bio u hodniku ima potencijal da promijeni dinamiku cijele dnevne sobe, piše Apartment Therapy.


Komentari