Zdravko Šljivac o dotepencima: ‘Ogorčen sam kad čujem da krivo izgovaraju Pantovčak’

Foto: Facebook

Glazbenik, dirigent i maestro, 67-godišnji Zdravko Šljivac bio je gost prvoga novogodišnjeg “Purgeraja” Radio Sljemena. Iako je rođen u Slavoniji, točnije, Slatini, Zdravko kaže kako se osjeća kao pravi Zagrepčanin, a što ga kod dotepenaca posebno smeta te kako Zagreb zamišlja u budućnosti, otkrio je u emisiji.

˝U Zagrebu sam preko 50 godina i iako je u meni slavonska krv, koja u mom srcu ima posebno mjesto, ja se osjećam kao Purger. Imam kuću u Brezovici, Novi Zagreb je moj kvart˝, naglasio je odmah na samom početku maestro koji je priznao i kako se, iako danas živi svoj glazbeni san, nikada u mladosti nije mogao zamisliti u ulozi zborovođe.

A koliko voli grad u kojemu je proveo sve ove godine, najbolje svjedoče njegove riječi. ˝Moja ljubav za Zagreb je bezgranična. Ja kad sam se vraćao iz svijeta, a obišao sam ga puno, ne možete zamisliti tu sreću kad bi se vratio. Ja sam tu proveo svoju mladost, družio se po kvartovima… Sve volim u Zagrebu, prije svega taj nježni ‘kaj’. Rođeni sam Slavonac, supruga je rođena Zagorka iz Zaboka, ali i ona priča ‘kaj’. Ja se ovdje osjećam apsolutno kao Zagrepčanin, kao Purger, jer sam dane one prave mladosti proveo u Zagrebu i uopće se ne osjećam kao dotepenac˝, pojasnio je 67-godišnjak koji je priznao i kako dotepencima jednu stvar ipak zamjera.

˝Ogorčen sam kad čujem da krivo izgovaraju Pantovčak˝

˝Obožavam ljude i ne smeta mi kako govore, ali me užasno smeta kada negiraju zagrebačko. Ogorčen sam kada čujem na javnoj televiziji da krivo izgovaraju Pantovčak. Obožavam sve lokalizme i ne smetaju mi, ali zagrebačke izraze ne izgovarati kako treba, to ne mogu smisliti˝, iskreno je priznao Zdravko Šljivac.

Kako je ispričao, ima pajdašiju za kartanje sastavljenu većinom od Hercegovcov, Bosancov i Imoćanov, a službeni jezik im je kajkavski. Veli da zvuče – ‘za popišati se od smeha’… Za kraj, rekao je i kako zamišlja Zagreb u budućnosti. ˝Svijet ide dalje… Zagrebu želim da se proširi, malo više planski da to bude… Nisam protiv građenja i napretka, ja sam da se sačuva staro, ali i da napreduje Zagreb. A sebi želim zdravlje, nemam nekih posebnih želja˝, zaključio je maestro.


Komentari