Zaštitite kožu od sunca: Je li zaštitni faktor SPF 100 ipak previše ili sasvim dovoljno?

Pixabay

Zdravi prepranuli ten omiljeni je modni dodatak svakog ljeta, a bilo da ljeto provodite na gradskom asfaltu ili ste pak hlad potražili na omiljenim plažama Jadrana, sigurni smo kako ga želite.

Do tena se dolazi jednostavno- sunčanjem, no već i vrapci na granama znaju kako sunce ima i svojih negativnih strana. Osim što ne smijete pretjerivati s izlaganjem suncu, ne smijete ni nezaštićenu kožu izlagati opasnim UV zrakama. Za ovaj problem lijek su sredsta za sunčanje s SPF-om, ali kako znati kolika je zaštita pretjerana?

Police drogerija i mjesta u web shopovima popunile su i kreme sa zaštitnim faktorom SPF 100. Pozitivne strane ovako visokog stupnja zaštite su svakako lako shvatljive.

Kada bismo nanijeli jednaku količinu SPF faktora 35 i 100 na kožu, nakon jednako dugog perioda izlaganja suncu ipak će koža manje izgoriti ukoliko je tretirana SPF faktorom 100.

Naravno, ovo je istina samo ukoliko smo pravilno koristili kreme za sunčanje. Oslanjanje samo na kreme s SPF-om i pretjerano izlaganje suncu ne vode do željenih rezultata.

Ovako visoki stupanj SPF-a dobro koristi i svima alergičnima na sunce kada umanjuje negativne reakcije.

Ukrako, visoki stupanj može pomoći prilikom zaštite kože, ali nikako ne garantira potpunu zaštitu ukoliko se koristi u pretjeranim uvjetima. Jedino što je sigurno svakako je prava briga o koži koja uključuje izlaganje suncu iza 16 sati, dovoljnu hidrataciju i brigu kroz cijelo ljeto, a ne samo na plaži.

 

Komentari