Zara se priprema za veliki preokret: Ponuda poznate trgovine više neće biti ista

Wiki

Španjolski brend Zara iza kojeg stoji jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, samozatajni milijarder Amancio Ortega, priprema poslovni zaokret koji bi trebao ovaj poznati brend učiniti održivim, piše tportal.

Kako je izvijestio Vogue, Pablo Isla, izvršni direktor Inditexa (Zarine matične tvrtke u čijem su sastavi i drugi dobro poznati brendovi poput Bershke, Stradivariusa, Pull&Beara ili Massima Duttija), Ortegina kćer Marta i neimenovani član Zarinog dizajnerskog tima, održali su nedavno sastanak na kojem su razgovarali kako bi ovaj poznati brend mogli učiniti održivim.

“Mi uvijek tražimo načine kako bismo bili bolji. Želimo raditi na novim tehnologijama, s recikliranim materijalima i pomoći u stvaranju novih tkanina s kojima naši dizajneri, kao i drugi u industriji, mogu raditi. To je moralno i komercijalno ispravno i to je pristup kojem smo apsolutno posvećeni”, objasnila je Marta Ortega, nasljednica Orteginog carstva.

Zara sad sve nade polaže u Join Life, svoju novu kolekciju s ekološkim predznakom koja će činiti 20 posto Zarine ponude do kraja 2019. godine kao i predanost nultom ispuštanja kemikalija prilikom proizvodnje svoje odjeće.

Osim toga, do 2025. godine u Zari se nadaju kako će njihove kolekcije biti izrađene od 100 posto održivog pamuka te 100 posto recikliranog poliestera. Ovaj brend također radi na svođenju zagađivanja u svojim tvornicama na nultu razinu te podizanje postotak korištenja obnovljivih izvora energije za svoje sjedište, distribucijske centre i trgovine na oko 80 posto.

Budući da Zara mijenja svoju poslovnu strategiju, pred brzom modom su novi izazovi pa će popularni brend nastojati potpuno promijeniti svoj koncept te raditi u skladu s novim načelima općenito u društvu: usporiti u svemu, manje kupovati i što dulje nositi ono što imamo.

Kako kaže Zarina dizajnerica Bea Padin u tvrtci su oduvijek bili svjesni održivosti.

“Naša proizvodnja prilagođena je zahtjevima prodaje čime se minimiziraju viškovi zaliha, a time i otpad. Koristimo sve više recikliranih i organskih tkanina”, objašnjava Padin.


Komentari