TAJNE POZNATE SAMO ZAGREPČANIMA: Što to kriju gotski zidovi? (FOTO)

Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebačka katedrala skriva mnoge tajnama.

Zagrebačka biskupija osnovana je 1904. godine, kada ju je utemeljio ugarski kralj Ladislav. Prema tradiciji, ova se godina uzima i za godinu osnutka katedrale. Posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije i svetom Stjepanu i Ladislavu, ona je jedan od najvrijednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. Skriva katedrala blaženog Alojzija Stepinca, ali i brojne dragulje u svojoj riznici.

Fascinantna krađa najvrijednijeg dragulja

Jedan od takvih je i bjelokosni brevijar, nešto najvrjednije čime se ova riznica ponosi. Brevijar potječe od prvog zagrebačkog biskupa Duha, a jednom prilikom je bio i ukraden. Ukrao ga je Mirko Pyelik – Inna koji je stanovao kod katedralskog zvonara, lažno se predstavljajući kao grof i ljubitelj umjetnina. Sprijateljivši se sa zvonarom, imao je stalni pristup riznici.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pomoću duplikata ključeva riznice, ušao je unutra i original brevijara zamijenio je vjerodostojnom kopijom. Bečki trgovac Maks Gluckeslig, pokušavao je od Kaptola otkupiti brevijar, međutim stalno su ga odbijali. Sasvim slučajno je doznao da je brevijar otkupio muzej u Bostonu, za duplo manje novaca od njegove ponude što mu je probudilo sumnju. Odnio je Kaptolu fotografiju brevijara pomoću koje je primjećeno 56 razlika između kopije i originala.

Skrivena mitska bića zagrebačke katedrale

Tornjeve katedrale krase vodorige, čest motiv na gotičkim crkvama. Mitska bića koje se prikazuju u obliku zvijeri, zmajeva, koje rigaju vodu iz usta. Ovi pripadnici keltske i germanske mitologije predstavljaju se kao bića koja su danju skamenjena, a u pohod kreću noću, otimajući djecu.

Misterijom je obavijen i prikaz lika, unutar katedrale, koji ima šišmiševa krila umjesto ušiju, rogove te kozju bradu. Prema nekim tvrdnjama, ovaj prikaz odgovara srednjovjekovnom prikazu vraga.

pinterest/hkv.hr
Pinterest/hkv.hr

>>>DREVNI GRAD IZNAD ZAGREBA: Oko njega se isprepliću mitovi i stvarnost (FOTO)

Tu je i mitsko biće grifon, zvijer s tijelom lava koji gospodari zemljom i glavom orla koji gospodari nebom. Grifon je, u srednjem vijeku, simbolizirao kršćansku mudrost i snagu Krista, ali i Kristovu dvojnu prirodu koji je Bog i čovjek. Grifon je, prema nekim tumačenjima i čuvar ulaska u zemaljski raj.

Zagrebačku katedralu krase i druga mitska bića, a njihov skup ima i svoje objašnjenje- skrivena poruka graditelja da zanimljiva bića i čudovišta čuvaju i brane od Božju kuću na zemlji od zlih sila.

Poruke iz kapsula najnovije je otkriće

Prilikom obnove južnog tronja katedrale, 2013. godine, radnici su primjetili skroviti natpis- A.D. 1898., vjerujući da je tako obilježena godina posljednje obnove. Međutim, izvadivši kamen postavljen prije 115 godina, ostali su zapanjeni. [box type=”note” align=”” class=”” width=””]U njemu se nalazila mala staklena kapsula, a u njoj dva kožna pergamenta s porukom : “A dao dobri Bog, kada iza viekovah opet na javu dodje sadanja spomenica… da se tada nadju svi Hrvati kao dobri katolici, te slavan, složan i slobodan narod!”[/box]

Na staklenci je ugraviran tekst putem kojeg zagrebački staklar staklenku poklanja graditeljima katedrale.

Petar Glebov/Pixsell
Petar Glebov/Pixsell

Malo dalje od staklenke, nađena je i ploča iz 1939.,  godine kada je obnavljana katedrala u vrijeme nadbiskupa Alojzija Stepinca. Kapsula i ploča čuvaju se u prostorijama Nadbiskupije, a bit će izloženi i očima javnosti. Planira se otvoriti muzej katedrale, te će u njemu i ova zanimljiva otkrića naći svoje mjesto.

Uz ove, otkriven, ali i malo poznate tajne, katedrala zasigurno krije i one dobro čuvane. Neke ćemo možda još i otkriti, ali najveći broj njih zna samo Herman Bollé, koji ih je, na odlasku, gurnuo u neki skroviti kutak, daleko od očiju znatiželjnika. Poznate samo njemu, mirno počivaju, sigurne da ih se nikada neće uznemiriti.

>>>OVO SU SIMBOLI NAŠEGA GRADA: Sve što morate o njima znati!

>>>TAJNA KRVAVOG MOSTA: Od mračne prošlosti do očaravajuće ulice

Komentari