Svakodnevno prolazite pokraj ulaza: Tajni grad ispod Zagreba

FOTO: Ivana Hajsek / Zakaj volim Zagreb

Jedini poznat i za javnost otvoren je tunel Mesnička – Radićeva.

Poznato je da se ispod Zagreba nalazi još jedan, “tajni” grad. Najstariji splet tunela datira iz 18. stoljeća, a nalazi se pod Gornjim gradom. Ovi tuneli navodno su u jako su lošem stanju, djelomično i zatrpani.

Jedini poznat i za javnost otvoren je tunel Mesnička – Radićeva te se koristio kao sklonište tijekom Domovinskog rata. Kako smo već pisali, ovaj tunel otvoren je 1943. godine, a prije sadašnje aktualizacije tunela, on se nije spominjao do ’93. kada je u njemu održan “Under Citiy Rave Party”. Nakon partija tunel Grič je zaboravljen.

Jedan podzemni tunel prokopan je između Visoke ulice i Tkalčićeve, a proteže se ispod Tuškanca do Dubravkina puta. Ulaz u Tkalčićevoj ničim ne odaje da se radi o podzemnom gradu. Riječ je o staroj, maloj i neuglednoj zgradi s naznačenim “objekt MORH – a”. Ovdje se nalazi Državni centar za obavješćivanje i motrenje, dok je u dvorištu smješten tajni ulaz u tunele. Drugi je pak smješten na Pantovčaku, odnosno ispod nekadašnje Titove vile. Ovaj je rezerviran za pričuvnu rezidenciju hrvatskog predsjednika u ekstremno rizičnim situacijama.

I u Martićevoj ulici nalaze se tajni ulazi u tunele koji se granaju u svim smjerovima. Nepoznato je gdje su izlazi iz ovih tunela, a ulaz se nalazi kod same Immportane Gallerije u podrumu zgrade.  Muzej grada Zagreb i Skalinska povezani su tunelom koji se proteže ispod Krvavog mosta, a prema nekim pričama i Stara Vlaška krije misteriozan ulaz u nepoznati tunel.

Kako smo spomenuli, tunel Mesnička – Radićeva ujedno je jedini koji nije tajan. Ostali tuneli ostaju misteriji grada Zagreba, golicajući znatiželju i maštu njegovih građana. Tako na blogovima i forumima možemo naći tvrdnje da je velik dio starog grada povezan brojnim tunelima te da postoje tuneli koji središte Zagreba povezuju s Vilom Rebar, Medvedgradom i Brestovcem.

Svojevremeno je Silvije Novak, koji je svoj radni vijek proveo na gradilištima na kojima su obnavljani prostori starog Zagreba, za Nacional tvrdio da nikad nije naletio ni na jedan tunel koji postoji u legendama.

Međutim, svatko od nas koji smo odrastali gutajući Zagorkine priče, uputio se i u vlastito istraživanje zagrebačkih tajni. Nebrojeno puta susreli smo se sa starim, masivnim, metalnim vratima, strogo zabranjenim znatiželjnom pogledu.

A je li Silvije Novak u pravu, zna samo grad Zagreb.

 


Komentari