VELIKA ISTINA O SPALJIVANJU VJEŠTICA: Žene su mučile gradske vlasti, a ne Crkva!

the-salem.wikia.com

Često se pogrešno misli da je kod progona vještica glavnu ulogu imala Crkva.

Legende i priče o vješticama i dan danas izazivaju jezu i tjeraju strah u kosti. Iako više nije tajna, nego je dapače i povijesna činjenica to kako su se žene pod optužbom da su vještice palile i mučile na najokrutnije moguće načine.  U povijesti je možda najpoznatiji slučaj vještičarenja onaj iz Salema gdje je između veljače 1692. i svibnja 1693. godine utamničeno oko 150 osoba nakon što su optuženi da prakticiraju vještičarenje. Na kraju, optuženo je 29 osoba, a 19 ih je  završilo smrtnom presudom.

”Začaranost” stanovnika ovog malenog sela dugo se pripisivala histeriji ili halucinogenom kruhu (kojeg su navodno zahvatile halucinogene gljivice), no novi dokazi otkrivaju da su u Salemu svi optuženi bili iz istočnog dijela sela, dok su tužitelji bili sa zapadnog. Mještani koji su živjeli u brdima na zapadu i koji su se okupljali u puritanskoj kući su optuživali stanovnike bogatijeg istočnog dijela, koji su se zalagali za smjenu svećenika koji je vodio kuću.

Naravno, čvrsti dokazi da je neko bio vještica nisu postojali, pa su često svjedočila i djeca, a jedno od njih je izgledalo ovako: ”Sarah Good mi je jako nasilno povukla glavu prema dolje, vezala mi ruke obručem i gotovo me ugušila.”

“Examination of a Witch” (1853) by T. H. Matteson
“Examination of a Witch” (1853) by T. H. Matteson

Jeziva strana Zagreba

Iako danas najčešće odmahujemo rukom na spomen vještica i vještičarenja, činjenica je kako ukoliko se vratimo u prošlost, dolazimo do spoznaje kako je grad Zagreb također bio jedno od mjesta gdje su žene brutalno mučili, a potom spaljivali na lomačama.

Naime, upravo jedno takvo mjesto (određeno za spaljivanje vještica) nalazilo se na križanju Streljačke ulice s Tuškancem, a Zagrepčani su to mjesto nazivali Zvedišće. Žene optužene da su vještice dovodili su onamo iz Mesničke ulice, kroz današnju Streljačku. Često se događalo da su ih trebali dovoziti na kolima jer su im mučenjem slomili noge.

Do Zvedišća bi je pratili gradski sudac, krvnik i stražari. Često se pogrešno misli da je kod progona vještica glavnu ulogu imala Crkva. To nije točno, jer su se tim progonima zapravo bavile svjetovne vlasti. Vještice nisu bile toliko religijski, koliko socijalni i kulturni fenomen. Mučenje vještica obavljao je gradski krvnik, a ono se primjenjivalo zapravo u svim kaznenim istražnim postupcima. Usporedimo li s današnjicom, progoni vještica bili bi područje djelovanja pravosuđa. Moglo bi se reći da su krvnici bili profesionalni mučitelji koji su imali ulogu koju danas imaju policijski i sudski istražitelji. Djelovanje vještica tj. čarobnjaštvo bilo je samo jedno od civilnih kaznenih djela. Prilikom mučenja bila su uz krvnika prisutna i dva izaslanika gradskog suda, zatim pisar, tamničar, vratari i stražari. Cilj mučenja bio je ishoditi priznanje od optuženice.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””] Navodno nijedna vještica u europskoj povijesti nije spaljena, a da nije priznala da je vještica. To jasno govori o učinkovitosti metoda mučenja koje su primjenjivane.[/box]

Na zagrebačkom Zvedišću bi se uoči spaljivanja okupio velik broj gledatelja, a gradski bi sudac okupljenima predočio zločine koje je počinila dotična vještica. Zatim bi proglasio smrtnu osudu i prelomio štap nad tom ženom. Na to bi bila predana krvniku i njegovim slugama. Krvnik bi privezao ženu za stup, oko kojeg bi njegovi sluge naslagali tzv. operte, tj. drva koja brzo gore. Da se nesretnoj ženi skrate muke, drva bi bila namazana smolom, pa bi se brže i jače razgorila. Ako smrtna osuda nije izričito tražila da osuđenica bude spaljena živa, krvnik bi joj prvo odsjekao glavu, što se smatralo lakšom smrću. Zatim bi glava i tijelo bili spaljeni na lomači.

A_Visit_to_the_Witch_1882

13 ZNAKOVA DA STE VJEŠTICA (prema sudu u Salemu)

1. Žena ste. Još od srednjeg vijeka, “aspekt ženskog” je povezan s vješticama. Povijest je prepuna dokaza da su tisućama godina ljudi vjerovali da su žene sklonije grijehu od muškaraca, a grešnik je u ovakvim situacijama bio jasan štovatelj vraga.

2. Jako ste siromašni / ne možete se sami izdržavati. Siromašni, beskućnici i oni koji su prisiljeni da se oslanjaju na zajednicu za pomoć su često bili optuženi kao vještice. Na primjer, Sarah Good, obješena 1692. godine je optužena da je vještica jer lutala od kuće do kuće, moleći za hranu.

3. Jako ste bogati/ možete se sami izdržavati. Ako ste odrasla žena i možete se financijski izdržavati bez pomoći muškarca, vjerojatno ste vještica. Svaki pokazatelj da žena može živjeti bez pomoći ili nadzora muškarca je podizao uzbunu. Između 1620. i 1725. godine, bogate žene bez muža, braće i sinova, u strahu da ne budu optužene su u većini slučajeva dijelile svoje bogatstvo i nakon toga napuštale Salem.

4. Imate jednu ili više prijateljica. Skupina žena bez pratnje muškarca bio je jasan pokazatelj sastanka na kojem se obožava vrag.

5. Posvađali ste se. Važna stvar za zapamtiti je ta da je u Salemu bilo ko mogao optužiti bilo koga. I to su upravo i činili. Niko nije morao da vas vidi kako letite na metli da bi vas optužio da ste vještica, dovoljno je bilo da ste se s nekim iz sela posvađali.

6. Jako ste stari ili jako mladi. Starije žene, udate i neudate, bile su izuzetno osjetljive na optužbe. Dorothy Goode je imala samo 4 godine kada je priznala da je vještica (istovremeno optužujući svoju majku, koja je obješena 1692.). Dorothy je provela 9 mjeseci u zatvoru.

7. Pomažete ženama pri porodu.

8. Imate previše ili premalo djece.

9. Ponašali ste se tvrdoglavo i borbeno.

10. Imate mladež.

11. Imate pokvaren maslac ili mlijeko u domu.

12. Izvanbračni partner.

13. Prekršili ste bilo koje od ovih pravila:

– Ako ste izvršili preljub

– Ako ste navodili ljude na druge bogove

-Ako ste silovani

-Ako ste posadili više od jedne vrste sjemenki u polje

-Ako ste dotaknuli mrtvu svinju

-Ako ste nosili odjeću od više vrsta tkanine

-Ako imate ”okruglu” frizuru

-Ako imate pletenice u kosi

-Ako ste dopustili vještici da živi…

Komentari