SABLASNA VILA AUER: U njene temelje utkani su mitovi i jezive priče (FOTO)

Photo: Davor Visnjic/PIXSEL

Na adresi Nazorova 10, nalazi se dom duhova, sablasti, a glasni jecaji tjeraju strah u kosti…

Nekad najljepša zagrebačka vila, izgrađena je 1903. godine kao jedna od tri vile u Nazorovoj ulici. Vila Auer bila je dom mnogih umjetnika, a navodno je izgrađena na Rokovom groblju koje je ekshumirano 1907. i od tada je tamo Rokov perivoj. Na tom istom mjesto nekada je bila mrtvačnica što objašnjava veo sablasni i tajni koji se isprepleo oko Vile Auer.

Photo: Davor Visnjic/PIXSEL
Photo: Davor Visnjic/PIXSEL

Njeno dvorište skrivalo je obrasle grobne spomenike, a zastrašujući zvuci koji su dopirali iz unutrašnjosti vile doprinjeli su mitovima koji su se vezali za nju. No, derutni izgled vile i jeziva unutrašnjost potpuno su opravdavali razno razne priče prolaznika. Smijeh, jecaji, lupanje i prodoran zvuk lanaca ono su što je privlačilo ljubitelje tajni i misterija da otkriju što se krije iza uklete vila. Naravno, nikada ništa nije dokazano… Vlasnik vile bio je Robert Auer, predstavnik moderne koji je ukletu vilu naslijedio. Navodno je bio opsjednut erotikom zbog čega ga krasi i etiketa ludosti, a kao dokaz za te tvrdnje spominje se portret misice Štefice Vidačić kojeg je naslikao ovaj osebujni umjetnik. Pričalo se da je upravo Štefica krivac za njegovu ludost.

Photo: Davor Visnjic/PIXSEL
Photo: Davor Visnjic/PIXSEL

Do ovog portereta vodile su oronule stube prema tavanu. Portret lijepe misice ondje je stajao puno stoljeće, promatrajući nastajanje priča i legendi koje su utkane u vilu. Stanovnici vile izmijenjivali su se, no portret je ostao ukorijenjen u svom domu, ne ometen čak niti vjetrom koji je dopirao kroz razbijene prozore.

Photo: Davor Visnjic/PIXSEL
Photo: Davor Visnjic/PIXSEL

Sablasna vila Auer bila je dom i beskućnicima te zagrebačkim klincima koje je znatiželja natjerala da se uhvate u koštac sa tajnovitim stanarima skrivenim unutar zidova vile.

Ova vila sada je obnovljena, a njen novi vlasnik Zdravko Raškaj odlučio je obnoviti izvorni izgled ove impresivne vile. Odlučivši razbiti mitove koji su se tkali desetljećima, Raškaj je vilu kupio još 2008. godine, a adaptaciju je priveo kraju 2013. kada se i uselio u nju. Portret Štefice Vidačić navodno nije našao, samo gole zidove…

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Ukletost sablasne vile tako je pala u zaborav, no tko zna… Možda Štefica Vidačić, skrivena od pogleda javnosti, čeka neku novu priču, jecaje i smijeh…

>>>Jeste li znali kako se na mjestu tržnice Dolac, nekada nalazilo GROBLJE?!


Komentari