Prokletoj zagrebačkoj ljepotici neviđene hrabrosti nije bilo spasa: Spaljena je u mukama!

Progoni vještica sigurno spadaju u jedan od najmračnijih europskih povijesnih događaja. Ljudi su progonili vještice od 13. sve do početka 18. sotljeća. Najvažniji “udžbenik” za progon vještica bio je “Malleus Maleficarum” ili “Malj koji ubija vještice”. Ovaj “udžbenik” propisao je papa  kao i bulu u kojoj najoštrije osuđje bilo kakvo bavljenje vještičarenjem i čarobnjaštvom.

Prvi inkvizitori koje je postavio papa bili su Henrik Institorisa i Jakob Sprenger. Njih dvojica su najviše širili riječ “udžbenika o vješticama”. U samom “udžbeniku” se moglo pronaći puno neistinitih priča, kako prepoznati vješticu i kako je osuditi.

Jedan od glavnih razloga zbog širenja histerije vješticama bilo je i konstruiranje tiskarskog stroja, čime je bilo omogućeno brzo i lako umnožavanje propagandnog materijala. Europske države s najvećim progonima bile su Francuska, Njemačka, Švicarska, sjeverna Italija, Belgija, Luksemburg i Nizozemska. Progonima vještica ubijeno je preko 10 tisuća ljudi.

Svi ovi povijesni događaji inspirirarili su Zagorku da napiše “Gričku vješticu” , a svoj lik Kontese Nere utemeljila je na pekarici i piljarici Barici Cindrek. Iako ona nije bila plemićkog roda, ipak je doživjela da je optuže za vještičarenje zbog bolje prodaje naspram njezine konkurencije.

Barica Cindrek je u povijesnim spisima opisana kao lijepa, koketna i zavodljiva, baš kao i Kontesa Nera u Zagorkinom romanu.

“Ja znam da ti vraga vu džepu nosiš i da vsigdar bole teržiš nego vsi mi drugi kramari, pusti ga med nas da kočemari jednu vuru da i mi drugi kramari teržimo, a ne samo ti”, izjavio je za vrijeme suđenja njezin glavni konkurent kramar Petrica Rudich.

Ova pekarica i piljarica, obavljala je svoj posao na samom Markovom trgu. Barica je bila vrlo uspješna, a gdje god se osjetio zamamni miris njenoga kruha, stvarao se dugački red u kojem su prevladavali muškarci opčinjeni njenom zavodljivošću i ljepotom. No, Barica nije padala na udvaranja, čak niti onih iz visokog društva.

Odbijeni pojedinci, povrijeđenog ega, zaključili su da je Barica ljubavnica samog vraga i kapetanica vještičijeg ceha! Zbog čega bi, u suprotnom odbila moćnike kao što su oni? Nije joj na ruku ni išlo to što su pojedine “vještice” priznale suradnju s Baricom, a njene prijateljice navodno su vidjele vještičji znamen na Baricinom tijelu. Barica se, nažalost, zamijerila jednom od najvećih gornjogradskih moćnika- notaru Lacku Saleju koji je pokrenuo proces protiv nje, uz podršku dvije, na lomaču osuđene, “vještice”.

Za to vrijeme, klima u Zagrebu je protiv spaljivanja nevinih žena pod optužbom da su vještice. Zahvaljujući tome, javlja se pokret za Baričino oslobođenje, a Baričina obitelj potkupljuje okrutnog notara Saleja. Potkupljivanje se pokazalo uspješnim te ovaj notar mijenja priču i zaboravlja koliko je povrijeđen Baričinim odbijanjem, a sve u suradnji sa svojim bratom koji je vodio proces protiv Barice. Zahvaljujući mitu, Barica je oslobođena optužbi, a one dvije osuđene žene povlače svoj iskaz protiv nje. Barica biva puštena na uvjetnu slobodu.

Nakon jedva tri mjeseca, Barica se odlučuje na hrabar potez- ona, obična piljarica diže optužnicu protiv notara Saleja. Naime, notar je osnovao “komisiju za traženje vražjeg biljega” na Baričinom golom tijelu što je Barica u svojoj optužnici i opisala. Barica je u svoju tužbu protiv notara uvrstila primanje mita, nagovaranje na blud i protuzakoniti traženje “vražjeg biljega” na njenome tijelu, budući da je to bilo dozvoljeno samo krvniku, koji je tu zadaću mogao obaviti jedino u mučionici.

Spaljeno je 138 žena, a među njima i Barica.

Marija Jurić Zagorka detaljno je proučavala Baricu Cindek i njezin slučaj. Ta je priča postala inspiracija za lik Kontese Nere, a Zagorka u knjizi Malleus Maleficarum detaljno opisuje mučenje kroz koje je prošla.

Barica je spaljena na Zvedišću 4. rujna 1743.godine, a zadnje spaljivanje vještice odvilo se samo tri godine kasnije u “režiji” lokalnih kmetova.

Ovi progoni prestali su preko noći, baš kako su se i pojavili, a u svojoj krvavoj prošlosti broje čak 138 žena.


Komentari