Na današnji dan je izabran prvi gradonačelnik grada Zagreba: Znate li o kome se radi?

Prvi gradonačelnik bio je Janko Kamauf, koji je na toj funkciji ostao punih šest godina.

Svog prvog gradonačelnika u povijesti Zagreb je dobio 15. svibnja 1851. godine. Bio je to Janko Kamauf koji je na taj položaj došao gradskim izborima. Naime, Zagreb je kao gradska cjelina nastao 1850. godine, kad su carskim patentom Franje Josipa I. spojeni Gradec i Kaptol, zajedno sa susjednom Novom vesi, Vlaškom ulicom i podgrađem. Do tada je Gradec postojao kao slobodni kraljevski grad, što mu je bilo zajamčeno još Zlatnom bulom kralja Bele IV. iz 1242. godine. Kaptol je, s druge strane, bio pod crkvenom vlašću. U doba ujedinjenja čitav je Zagreb imao samo 16.036 stanovnika. Treba spomenuti i da je tri godine kasnije Zagreb je proglašen nadbiskupijom kada je papin izaslanik Viale-Prela blagoslovio Jurja Haulika kao prvog zagrebačkog nadbiskupa i metropolita.

Na čelu uprave Gradeca nije bio gradonačelnik nego gradski sudac (lat. iudex civitatis), a posljednji gradski sudac bio je upravo Janko Kamauf. Na izborima za gradske zastupnike Kamauf je dobio većinu glasova, njih 106, a na prvoj sjednici novoizabranog gradskog zastupstva jednoglasno je izabran za gradonačelnika. Spomenimo da je plaća prvog gradonačelnika iznosila 2.000 forinti srebra godišnje.

Kamauf je bio gradonačelnik punih 6 godina, od 1851. do 1857. godine. Bilo je to doba neoapsolutizma u Habsburškoj Monarhiji, kad se iz Beča vladalo strogom rukom, a Hrvati su se u tom razdoblju opirali pokušajima germanizacije.

Janko Kamauf dobio je kasnije, poput drugih zaslužnih gradonačelnika, svoju ulicu u Zagrebu koja se nalazi nedaleko od Kvaternikovog trga.


Komentari