Jeste li ga prehodali? Zagrebački most mračne prošlosti skriva brojne tajne

Wikimedia

“Glas da pod Krvavim mostom leži mrtav čovjek otvarao je vrata purgarskih kuća…”, pisala je Zagorka o Krvavom mostu i osvojila Zagrepčane željne misterija i legendi o gradu.

Danas, naziv male ulice koja spaja Tkalčićevu i Radićevu budi znatiželju i mami turiste, te očarava svojim šarmom. No, ispod šarma, krije se mračna prošlost kojoj ulica i duguje svoj naziv.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Naziv ove ulice, vraća u daleku prošlost u kojoj postoje dva grada – Gradec i Kaptol. Ove je gradove, osim brojnih nesuglasica, razdvajao i potok Medveščak. Most na njemu, imena “Pisani”, spajao ih je samo u slučajevima sukoba te krvi nije ndeostajalo.

U starim spisima ne može se pronaći točan trenutak kada je taj most dobio svoj epitet “krvavi”, no borbe su se vodile od druge polovice 13. stoljeća. Prema jednoj verziji predaje, već tada Krvavi most dobija svoj naziv.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Druga pak verzija, ona Pavla Cindrića, govori o 17. stoljeću i sukobu zbog gradnje mosta. Naime, dok su jedni gradili, drugi su rušili i obratno što je dovelo i do oružanog sukoba. Zbog ovog, možda i najkrvavijeg sukoba, Pisani most je preimenovan u Krvavi most.

Bez obzira na stalne sukobe, mržnja između Gradeca i Kaptola nije bila konstantna. Jedni drugima su trebali, pa je tako dolazilo i do česte suradnje. Trajnim mirom, u 18. stoljeću, izgrađen je i most kao simbol jedinstva.

Izgradnjom Tkalčićeve ulice, most je srušen 1899. godine, a na njegovom mjestu “izrodila” se ulica koja čuva sjećanje na ovu burnu prošlost. Marija Jurić Zagorka je inspirirana tim prolazom i događajima vezanim uz njega, napisala povijesni roman “Tajna krvavog mosta”.

foto tomislav serdar
CROPIX

No, ova ulica krije još jednu zanimljivost. Naime, na kućnom broju 2, gdje se danas nalazi knjižnica, nalazila se prva telefonska centrala u Zagrebu, otvorena 1877. godine.

Danas, Krvavi most, simbol nesuglasica i sukoba, više niti je most, niti je krvav. Naziv ulice je tu kao podsjetnik na mračnu stranu ovoga grada Njegove mistične priče rasplamsavaju maštu brojnih Zagrepčana i turista dok se dive šarmu staroga grada.

Komentari