Zagrebačka glumica progovorila o zlostavljanju: ‘Naš poznati glumac htio je na silu ući u moju sobu, kasnije je prijetio’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebačka glumica Sanja Vejnović govorila je o brojnim pokušajima silovanja i spolnog uznemiravanja u RTL Direktu.

Smatra kako je kolegica Milena Radulović otvorila ‘Pandorinu kutiju’.

“Kada kažemo Milena Radulović uvijek kažemo i njeno zvanje – glumica. Pa se cijela priča počinje vezivati uz naše zvanje. Onda je bila maloljetna kada su se zlostavljanja događala. Silovanja je izvršavao dramski pedagog u jednoj školi koju je pohađala kao slobodnu aktivnost. Divim joj se da je snašla hrabrosti i snage da istupi jer istupanjem sa svojim imenom i prezimenom i imenom i prezimenom zlostavljača, silovatelja, ne možemo više šutjeti kao društvo”, rekla je Vejnović.

Rekla je i kako je čitala vrlo potresna svjedočanstva na stranici “Nisam tražila”.

“Ja sam ih sve čitala ove dane i kod svih normalnih i empatičnih ljudi, to izaziva užas”, objasnila je Vejnović.

Objasnila je i kako je ona imala sličnih iskustava.

‘Morala sam izgraditi obrambeni mehanizam’

“Ove dane razgovarajući sa svim svojim prijateljicama, ne samo glumicama, vraćaju se sjećanja na neka događanja pri izlascima u mladosti, pri neprimjerenim ponašanjima, pri pokušajima silovanja.

Dok sam bila djevojčica u pubertetu u osnovnoj školi. U to doba dječaci imaju potrebu ne obuzdavati svoje hormone koje ispoljavaju tako da djevojčice primaju za grudi i mjesta koja nisu ugodna. To jedno iskustvo meni nikako nije bilo ugodno, a nije niti mojim prijateljicama u razredu. Požalile smo se razrednici koja nam je dala odgovor da su to dječaci, da njima rade hormoni i da je to normalno. Tada sam taj odgovor prihvatila, a sada se pitam je li to bio odgovor jednog pedagoga. Morala sam izgraditi neki obrambeni mehanizam i počela sam trenirati džudo ne bi li se naučila braniti i istući dečke kada bih se našla u toj situaciji, a branila sam i prijateljice”, izjavila je glumica.

Tvrdi da je zlostavljanja bilo i na poslu.

“Ne seksualne prirode, ali mizogino i seksističkih primjedba i raznih vrsti perfidnih zlostavljanja od jednog kolege. Nisam tome bila samo ja izložena, već cijeli ženski dio ekipe. Tog sam kolegu prijavljivala, tražila zaštitu, a nisam je dobila. Izborila sam se sama i borila sam se tijekom snimanja na svoj svojstven način. Odgovor bi bio: show must go on. E pa ne mora uvijek. Prekasno je on maknut iz serije i prekasno smo mi bili oslobođeni tog zlostavljanja”, opisala je.

Jedan kolega koji je stariji 25 godina od nje, pokušao je na silu ući u njezinu sobu.

“Bio je oženjen i vrlo poznat i prihvaćen od društva. Svi su ga voljeli. Pokojan je pa mu neću reći ime. On je na silu htio ući u sobu kada smo spavali u hotelu na snimanju. Izgurala sam ga, nije se ništa desilo. Rekla sam da ću vikati i izgurala sam ga iz sobe.

Bila sam sretna da sam ja izvojevala svoju malu pobjedu i da sam ga otjerala. On se na mene ljutio i sa mnom nije htio razgovarati. Nije htio proći tekst prije scene i to je rezultiralo prijetnjom da sljedeći film koji sam trebala raditi, a već sam se dogovorila s redateljem, kada je čuo da bi trebala glumiti glavnu ulogu, rekao je da se to neće desiti. I to se stvarno nije desilo”, ispričala je Vejnović.


Komentari