Za one koji još nisu obavili božićni šoping: Pet pravila pametnog poklanjanja

Ilustracija

Ukoliko još niste kupili sve darove za najmilije imate vremena, ali važno je znati nekoliko pravila kojih bi se valjalo pridržavati prilikom odabira poklona, piše CNN.

S obzirom na to da vam je cilj da se osoba kojoj želite pokloniti nešto razveseli i da se vašim poklonom koristi ili da ga istakne, trebate se pridržavati sljedećih pet stvari prilikom kupovine i sigurno nećete pogriješiti.

1. Ne stavljajte mali poklon u veliko pakiranje

Kada netko dobije veliki umotani paket, očekuje veliki poklon, pa je početno očekivanje preveliko i reakcija onoga tko prima poklon nikad ne može biti potpuno oduševljenje. Pakiranje treba biti onoliko da u njega lako može stati ono što ste kupili kao poklon. Zapamtite: nije bitna veličina, nego sadržaj.

2. Doživljaji su ispred stvari


Novi telefoni vrlo brzo postaju stari jer se svakodnevno pojavljuju modeli koji ih nadmašuju, ali karta za putovanje iz snova ili za koncert omiljenog glazbenika traju vječno jer se tako stvaraju uspomene koje se pamte cijeli život. Iako ćete svaki put kad uzmete neki predmet koji ste dobili od prijatelja pomisliti na njega, mnogo više će vam značiti nešto što vam pruža emocionalno zadovoljstvo. Zbog toga bi se prilikom odabira poklona trebalo usredotočiti na doživljaj, a ne na predmet. Doživljaj kao poklon traje dulje; prvo je tu oduševljenje zbog poklona, pa iščekivanje dana događaja (koncerta ili putovanja), a onda i samo ostvarenje.

3. Poklon-kartice nisu loš potez

Često se dogodi da za nečiji poklon izdvojimo popriličan iznos novca i da taj neko na kraju ne bude zadovoljan jer nismo baš najbolje shvatili što želi. Ono što svi, bez izuzetka, cijene je novac, s tim što treba znati tko to neće shvatiti kao uvredu, nego kao priliku da kupi sebi ono što želi. Ako je osoba kojoj poklanjate uvjerena u to da će najbolje sama izabrati poklon, poklon-kartice s određenim iznosom novca dobro su rješenje.

4. Razmišljajte kao primatelj

Birajte stvari koje bi onaj kome ih želite pokloniti kupio sebi. To sigurno već i sami znate, ali se često događa da ne odaberete dobro. Ljudi kupuju poklone koji bi trebali biti smiješni, ili pak s ciljem da usmjere primatelja na nešto što je dobro za njega, ali događa se da on nije najsretniji njihovim izborom. Direktno pitanje “što bi volio da ti kupim”, najbolje je rješenje jer tako nikada nećete pogriješiti, a osoba će biti zadovoljna, iako je unaprijed znala što će dobiti.

5. Potrošite više na druge nego na sebe

Mnoge studije pokazale su da poklanjanje drugima usrećuje. Lijep osjećaj zbog toga što smo nekome poklonili ono što želi može trajati duže od sreće zbog nečeg što smo kupili sebi. Ipak, nije sve u novcu; važna je pažnja. Zato morate na umu imati što kome kupujete, jer netko će biti sretniji zbog sitnice koju je oduvijek želio nego zbog neke skupe stvari.

Komentari

loading...
-->