Vruće vam je? Imamo spasonosno rješenje

More je daleko, a visoke temperature prijete, no ne brinite, i za to postoje odlična rješenja!

Neki od nas nisu toliki sretnici da u ovom trenutku uživaju na moru, naprotiv, suočeni smo s vrućinom gradskom asfalta i visokim temperaturama, a sve bez pravog osvježenja u borbi s nesnosnim vrućinama.

Međutim, postoji nekoliko trikova i tehnika kako se rashladiti, a zbilja daju željene rezultate.

Najčešći oblik hlađemnja su klima uređaji, pa svjesni da ih se ne nalazi u svakom kućanstvu u Hrvatskoj, Qwadu donosi nekoliko jednostavnih savjeta kako u vrućim ljetnim mjesecima donijeti toliko potrebno rashlađenje.

Pamučne plahte

Kada je spavanje u pitaju, ostavite satenske, svilene ili poliesterne plahte i pokrivače za hladnije noći. Radije odaberite posteljine svjetlijih boja izrađene od laganog pamuka. To će vam ujedno omogućiti prozračnost i protok zraka u spavaćoj sobi.

Egipatska metoda

Takozvana egipatska metoda uključuje, umjesto klasičnog pokrivača, ručnik namočen u hladnu vodu. To će svakako pomoći da se rashladite tijekom večeri ili noći.
Pazite samo da stavite potrebnu zaštitu na madrac kako ga ne bi namočili ili opteretili s previše vlage.

Dobri, stari ventilator

Pitajte roditelje ili bake i djedove kako su se nekada rashlađivali u ljetnim danima. Poslušajte njihove priče i zasigurno će negdje biti spomenuto ovo originalno old school rješenje.
Ispred običnog kućnog ventilatora stavite kantu s ledom ili hladnom vodom. Osjetit ćete lagan i vlažan povjetarac koji će vas rashladiti u trenu.

Dobit ćete efekt sličan klima uređaju, a nećete potrošiti toliko struje, pa onda ni novaca.

Smanjite puls

Ako se želite rashladiti, jedna od prvih stvari koju biste trebali napraviti je smanjiti broj otkucaja srca. Da biste to učinili, savjetujemo da uzmete hladne obloge (može i ledene) i stavite ih na pulsirajuće točke na tijelu kao što su zapešća, vrat, koljena, prepone ili gležnjevi.

Noć provedite sami

Ovo se neće svidjeti romantičarima, ali ako u krevetu spavate sami, postoji šansa da zadržite svježinu tijekom velike većine noći. Maženje i stiskanje k partneru ili partnerici povećava tjelesnu temperaturu, čime vaš krevet postaje sve samo ne rashlađena oaza.

Napunite spremnik

Popijte čašu vode prije nego legnete u krevet.

Trzanje, okretanje i znojenje noću može dovesti do dehidracije, pa bi bi bilo super da se nešto zaliha vode nađe u “vašem spremniku”.

Hladan tuš

Tuširanje hladnom vodom, u bilo koje doba dana, daje ljetnim sparinama sasvim novu dimenziju. Hladan tuš, osim osvježenja te ispiranja znoja i mrtvih stanica kože, snizuje tjelesnu temperaturu, tako da ćete na spavanje ići svježi i čisti.

Spavajte bliže prizemlju

Topli zrak kreće se prema gore, pa bi bilo pametno da svoj krevet u ljetnim mjesecima preselite što je moguće niže. Spavajte u prizemlju ako možete, a najbolje bi bilo u nekoj podrumskoj prostoriji ukoliko je vaša kuća ima.

Zamračite prostorije

Za vrijeme visokih temperature zamračite prostor kako biste spriječili vrući zrak da se probije unutra. Otprilike 30 posto vrućine u prostoriju ulazi upravo kroz prozore, pa tako korištenje zavjesa i roleta pomaže da temperature u prostorijama održite što nižima.

Ugasite svjetla

Nemojte koristiti svjetlo iz žarulje ako baš i ne trebate. Osim toga, klasične žarulje, koje dodatno zagrijavaju prostoriju, zamijenite sa žarnim nitima. Naime, žarne žarulje čak 90 posto struje pretvaraju u toplinu.

Isključite što više uređaja

Izbjegavajte koristiti i pećnicu.

Uživajte u svježem voću i povrću te sladoledima, a pomoći će vam i kuhanje u mikrovalnoj koja ne proizvodi toliko topline.

Kućanski aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplinu pa ih je ljeti bolje u potpunosti isključiti. Tako ćete izbjeći nepotrebno grijanje prostora, ali uštedjeti na računima za struju.


Komentari