VRDOLJAKOVA FIRMA GRCA U DUGOVIMA: Ogromni iznosi uloženi u ‘Generala’ nisu se isplatili

Photo: Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Antun Vrdoljak završio je na sudu jer se njegova tvrtka našla u dugovima. Kiklop film, produkcijska kuća odgovorna za “Generala” ima više od tri milijuna kuna utvrđenog duga.

Kiklop film osnovali su Antun Vrdoljak i njegov sin Andrija s 200 tisuća kuna temeljnog kapitala. Najveći projekt bio im je film “General” o životnom putu Ante Gotovine. Film, koji je preoblikovan u seriju i prikazivan na HRT-u zaradio je uglavnom negativne recenzije od publike i kritike i nije ostvario očekivanu zaradu.

Međutim, u “Generala” su uloženi ogromni novčani iznosi. Grad Zagreb podržao je film i seriju s 1.8 milijuna kuna. Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) uložio je u “Generala” 4.2 milijuna kuna, a HRT je za njega izdvojio 9.2 milijuna kuna zahvaljujući blagoslovu bivšeg v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića, i to na samom isteku njegovog mandata. Ministarstvo obrane je također financiralo taj projekt, ali cifra nije nikada izašla u javnost, a besplatno su ustupili vojnu opremu i uniforme iz perioda Domovinskog rata. Film su podržale i brojne jedinice lokalne samouprave.

Ogromni novčani iznosi očito nisu bili dovoljni za pokrivanje svih troškova, jer su se ubrzo nakon izlaska filma javili nezadovoljni suradnici kojima otac i sin Vrdoljak nisu isplatili honorare. Neki od njih su pokrenuli i ovrhe. Među oštećenima našli su se glumci Goran Navojec i pokojni Mustafa Nadarević, scenograf Mario Ivezić, snimatelj Ivan Maloča i Josip Siladija koji je radio na rasvjeti.

Uza sve probleme film ni serija nisu dobro prošli kod kritičara, koji su ih ocijenili kao projekte dvojbene umjetničke vrijednosti. Sada se oglasio Trgovački sud u Zagrebu, koji je pozvao zastupnike Kiklop filma da u sklopu predloženog pokretanja skraćenog stečaja u roku od 15 dana podnesu popis imovine i obaveza tvrtke. Kiklop film trenutno se nalazi u blokadi, a Fina je uputila zahtjev za provedbom skraćenog stečajnog postupka.


Komentari