Vraća se Matrix: Lana Wachowski prvi put bez sestre Lilly

Screenshot

Fanove filmske trilogije Matrix jučer je dočekala vrlo uzbudljiva vijest. Filmski studio Warner Bros. objavio je da će snimiti četvrti film u serijalu, a zvijezde prve trilogije Keanu Reeves i Carrie-Anne Moss ponovit će uloge Nea i Trinity. Film će režirati Lana Wachowski, koja je sa sestrom Lilly režirala i napisala izvornu trilogiju.

“Lana je prava vizionarka – jedinstvena i originalna kreativna filmašica – i oduševljeni smo što piše, režira i producira novo poglavlje u svijetu ‘Matrixa'”, rekao je Toby Emmerich, predsjednik Warner Bros. grupe.

Lana Wachowski imat će odličnu pomoć u pisanju scenarija za novi Matrix. Uz nju će ga pisati Aleksandar Hemon, rođeni Sarajlija koji već godinama živi u SAD-u i nagrađivani je pisac, i David Mitchell, autor romana ‘Cloud Atlas’.

Radnja filma trenutno nije poznata, kao ni hoće li se u filmu pojaviti glumci poput Laurencea Fishburnea i Huga Weavinga, koji su u izvornoj trilogiji glumili Morpheusa i agenta Smitha.

“Matrix” trilogija, čiji je prvi film izašao prije 20 godina, zaradila je 1,6 milijardi dolara na svjetskim kino blagajnama.

Neke koji nisu pratili “Matrix” vijesti od izlaska posljednjeg filma ‘The Matrix Reloaded’ 2003. godine možda će na prvu zbuniti ime redateljice. Naime, Lana i Lilly Wachowski originalnu su trilogiju režirale i napisale pod imenima Laurence i Andy, te su popularno bile poznate kao ‘braća Wachowski’.

U međuvremenu su, međutim, obje izašle u javnost kao transrodne osobe i podvrgle se operaciji promjene spola. Lana je svoju tranziciju dovršila 2008. godine, a Lilly se u ožujku 2016. godine također deklarirala kao transrodna osoba.

“Postoje stvari koje radimo zbog sebe, ali i one koje radimo zbog drugih. Ovdje sam jer sam u mladosti jako htjela biti scenaristica i redateljica, ali nisam mogla pronaći nikog poput mene u svijetu. Osjećala sam se kao da su mi snovi unaprijed srušeni jer je moj rod bio drugačiji od ostalih. Ali ako ja mogu biti ta osoba za nekog drugog, onda će žrtvovanje mog privatnog života možda imati vrijednost”, rekla je Lana u listopadu 2012. godine, nakon što joj je uručena nagrada Human Rights Campaigna.


Komentari