VIZIJA LEPTIRA Premijera hrvatskog filma u Cannesu obilježena prosvjedom i ganutom reakcijom publike

Vizija leptira (Foto: Press)

Jučerašnji dan na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu obilježila je premijera ukrajinskog filma Vizija leptira, redatelja Maksyma Nakonechnyeg, koji je nastao u koprodukciji s hrvatskom produkcijskom kućom 4Film i koproducenticom Anitom Jukom.

Radi se o debitantskom ostvarenju, završenom netom prije početka rata, a koji priča emotivnu priču o ukrajinskoj vojnikinji koja pokušava nastaviti svoj život nakon ratnog zarobljeništva. Očekivano, film je izazvao velike emocije, a kao uvod u premijeru, autori koji su radili na filmu održali su prosvjed na crvenom tepihu, ukazujući na genocid koji se događa u Ukrajini.

Vizija leptira (Foto: Press)

Uz posebno odobrenje države, na premijeri su sudjelovali producentice Darya Bassel, Yelizaveta Smith, glumica Rita Burkovska, redatelj Maksym Nakonechnyi, ali i hrvatska ekipa – producentica Anita Juka, izvršna producentica Laura Sinovčić, montažer Ivor Ivezić te glumci Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić.

„Izrazito mi je važno da je film doživio ovakav uspjeh u Cannesu, a ujedno se radi i o ogromnom uspjehu za produkciju 4Film i sve nas koji smo na filmu i radili. Smatram da je za ukrajinsku ekipu ovo mali prozor svjetla, i cijela premijera je bila itekako emotivna. Edvin Liverić i ja igramo male uloge u filmu, ali jako smo se povezali sa cijelom ekipom i ostali smo u kontaktu. Iako se radi o manjoj ulozi, scena u kojoj igramo dramaturški je bitna, a na meni je ostavila veliki trag“, izjavila je Daria Lorenci Flatz.

„Zahvalan sam Aniti i Lauri, osobno mi je izuzetno bitno što je film nastao u koprodukciji s Hrvatskom, jer dijelimo iskustvo rata, prošli smo kroz slične događaje. Ali isto tako, dijelimo zajedničku viziju i pogled prema budućnosti. Divno je vidjeti ekipu cijelog filma u Cannesu, a osobno me ganuo dugi pljesak nakon projekcije, koji se ne događa uvijek na festivalima“, izjavio je redatelj Maksym Nakonechnyi.

Vizija leptira (Foto: Press)

Vizija leptira svoju će hrvatsku premijeru imati u sklopu Vukovar Film Festivala, a produkciji 4Film ovo je drugi film koji je ove godine imao svjetsku premijeru u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.


Komentari