Kada vidite zašto je utrljala rajčicu po dlanu, odmah ćete napraviti isto

FOTO: Public Domain Pictures

Jeste li se ikada opekli na tavu? Ili je ulje frcnulo na vas dok ste se samo približili štednjaku? Plikovi koji nastaju nakon toga su opekline drugog stupnja. No, vjerovali ili ne, kiseline u rajčici dobre su za ublažavanje bolova. Spomenimo i kako rajčica ima dodatnu prednost da umiruje i hladi. Donosimo kućne lijekove koji vam mogu pomoći pri susretu s opekotinama.

Pexels

Med

Med je već odavno narodni lijek za dezinfekciju rana i liječenje manjih opekotina. Kada se nanese na bolno mjesto, med izvlači tekućinu iz tkiva čime efikasno čisti ranu. Med možete prvo nanijeti na gazu pa onda na ranu. Gazu mijenjajte tri do četiri puta dnevno.

Sol

Opekotine usta mogu se ublažiti ispiranjem slanom vodom na svakih sat vremena. Pomiješajte pola žličice soli i 250 ml tople vode.

Ocat

Ocat funkcionira kao antiseptik na manjim opekotinama te pomaže u sprečavanju infekcija. Razblažite ocat jednakim količinama vode te dobijenom tekućinom ispirajte opekotinu.

FOTO: Max Pixel

Vrećice čaja

Taninska kiselina koja se može naći u crnom čaju pomaže u “izvlačenju” topline iz opekotine. Prelijte dvije do tri vrećice crnog čaja hladnom vodom te dobijeni čaj nanesite na mekanu krpu ili ručnik. Nježno “tapkajte” po bolnom mjestu. Druga metoda je da napravite obloge od dvije do tri mokre vrećice čaja. Stavite ih na opekotinu te ih omotajte gazom.

Izvor


Komentari