(VIDEO) Žestokim zvukom opjevali Zagreb, a sada osvajaju svjetske pozornice

Facebook/Šank

Šank?! se isprofilirao kao bend koji je žestokim zvukovima opjevao gradske klupice, parkiće, kvartove…

Zagrebački street rock sastav, osebujnog imena Šank?! već sedam godina žari i pali pozornicama diljem Hrvatske ali i van granica Lijepe naše. Dečki sa zagrebačkog asfalta iza sebe imaju četiri studijska albuma – Grad je naš, Priče noćnih tramvaja, Treća runda i Naša stvar, a jedna od njihovih najprepoznatljivijih pjesama “Zagreb gori” postala je svojevrsna himna gradske ekipe.

“Kako često znamo spomenuti, pjesme o Zagrebu su zapravo pjesme o mladosti i nekim zaboravljenim idealima. U njima se zapravo može naći vjerujemo bilo tko i od bilo kuda. Naša sreća je da je naša mladost i nevinost izgubljena upravo ovdje, u jednom velikom multikulturalnom gradu, punom izazova i mogućnosti. Za nikaj na svetu ja menjal ga ne bi’.” objašnjava Alen Rakić, frontmen benda.

Facebook/Šank
Facebook/Šank

Njihov prvi album “Grad je naš” doživio je pravi boom čim je izašao. Publika ga je s oduševljenjem prihvatila, a Alen to objašnjava činjenicom da se upravo u trenutku izlaska albuma identitet jedne generacije počeo gubiti.


“Album je došao u pravom trenutku kada se identitet naše generacije polako počeo gubiti. Album nas je, barem neke, na određeni način ponovno ujedinio. Današnji klinci možda nemaju istu sliku Zagreba kakvu smo mi imali.” kaže Alen dodavši kako se nada da današnji zagrebački klinci jednako cijene priliku što su rođeni baš tu gdje jesu i da će svojim ponašanjem isto to i opravdati.

Žestoke atmosfere na koncertima

Također navodi kako im je drago da se ljudi pronalaze u pjesmama i da dijele njihova mišljenja i osjećaje, jer to znači da nisu sami.

“Primjerice, “Zagreb gori” pjesma je koja pjeva o jednom urbanom rock životu grada Zagreba i kao takva zaista je i postala prepoznatljiva među dobrim dijelom zagrebačkih subkultura. Zbog toga nam može biti samo drago.” navodi naš sugovornik.

Cock Sparrer. Dropick Murphys, Perkele… Sve su to velika imena glazbene scene s kojima su zagrebački dečki dijelili pozornice, zapalili okupljenu publiku i napravili žestoku atmosferu o kojoj se još uvijek priča.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]”Osobno mi je najdraža svirka sa Sparrerima. Iako smo tada bili definitivno manje praćen bend nego danas i atmosfera na njima nije bila niti približna kao recimo na Perkele. No, radi osobnih simpatija prema bendu taj koncert mi je ipak najdraži. No, kad već pitaš za atmosferu, onda je to definitivno koncert sa Perkele, gdje smo svirali nakon njih, no gotovo nitko od publike nije napustio prostor, štoviše, priuštili su nam atmosferu koju sam siguran da ćemo teško ponoviti.”otkriva nam frontmen benda te dodaje malo poznatu zanimljivost- Sparreri su sjedili na stageu iza platna za vrijeme njihovog koncerta i sa zanimanjem pratili svirku. Za Šank?! je to bio zaista poseban trenutak. [/box]
14589652_1165322196860194_8058195024218997348_o
Facebook/Šank

Poseban trenutak za Šank?! će biti 25. veljače kada će njihovi žestoki zvuci odjeknuti Dublinom. Pred njima je veliki koncert, no, kako kažu, uopće nemaju osjećaj da će zasvirati negdje van granica Hrvatske.

” S obzirom na broj iseljenih Hrvata u Dublinu zapravo uopće nemamo osjećaj da idemo svirati negdje van. Odlično će tako biti sa starim poznanicima i prijateljima popiti hladnu pivu na sjeveru, daleko od svakodnevnih briga i rutine. Ekipi tamo će pak biti prilika vratiti se malo u atmosferu domaćeg rocka i zafrkancije, možda i jedinoga dobroga što su ostavili iza sebe. Svima njima je zapravo i posvećena pjesma Naša Stvar. Zasigurno nas čeka jedan od koncerata o kojima ćemo još dugo prepričavati i time na smrt dosađivati poznate i nepoznate.” dijeli s nama osjećaje Alen pred veliki koncert.

‘Ajmo malo o Zagrebu

Šank?! se isprofilirao kao bend koji pjeva o gradskim klupicama, parkićima, kvartovima… O svemu onom što klincu, koji je odrastao na gradskom asfaltu, mami osmijeh na lice, osvježava uspomene jedne mladosti te budi nostalgiju.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]”Ima nas iz svih dijelova grada, a kako smo se davno odselili od staraca promijenili smo ih još duplo toliko…Knežija, Gajnice, Špansko, Travno, Cvjetno, Prečko, Zapruđe… I svugdje baš klupice i parkovi daju dušu kvartu. Tamo si prvi put ljubio, prvu pivu popio, prvi vritnjak pobrao. Kada se želimo vratiti na mjesto gdje smo kao doma, to su onda klupice, stoga smo ih koji put i opjevali, mislim da su to i zaslužile.” objašnjava Alen s osmijehom.[/box]
Facebook/Šank
Facebook/Šank

Svoj posljednji album Šank?! je objavio prije dvije godine, a publika s nestrpljenjem očekuje novi. Međutim, kako kažu članovi benda, novi album iznenadit će i njih same, a ne samo publiku.

“Radi nadolazećih svirki malo smo pojačali sa probama, pa smo tako počeli i spontano stvarati nove stvari. Kada ih se skupi dovoljno snimit ćemo ih, vjerojatno ponovno u garaži gdje je nastao i prošli album. Upravo zato što stvari nastaju spontano, album će i nama, kao i vama, biti jedno veliko iznenađenje.” tajnoviti su članovi benda.

Ostvareni snovi

Njihovi koncerti uvijek su rasprodani, a bend je neviđenom brzinom zauzeo svoje mjesto na hrvatskoj alternativnoj sceni. Dečki kažu kako sada mogu reći da su ostvarili svoje snove koje su imali kao klinci.

“Zapravo, kada pogledamo u natrag, gotovo svaku realniju želju koju smo imali kao klinci, sa bendom smo i postigli. Sada nam ostaje samo uživati što je duže moguće, što više svirati, obilaziti mjesta koja nikada nismo posjetili, jednako kao i obilaziti sve prijatelje s kojima smo se ovih nekoliko godina družili i skupa gradili uspomene.” otkrivaju nam.

Zagrebački dečki, okupljeni u bendu kakav naš grad zaslužuje, morali su nam odgovoriti i na pitanje kaj za njih znači Zagreb u kojem su stvarali uspomene o kojima danas pjevaju. Njihov odgovor kratak je i jasan.

“Završit ćemo kako smo i počeli: Za nikaj na svijetu ja menjal ga ne bi’!” odgovaraju nam.

Dečkima želimo vrhunski koncert u Dublinu, što više žestokih svirki i pjesama koje će zagrebačke ulice još dugo pamtiti. Takve pjesme naš grad zaslužuje, a mi s nestrpljenjem očekujemo iduće koncerte u Zagrebu te novi album za koji ne sumnjamo da će ponoviti uspjehe prethodnih.  Oi!

Komentari