(VIDEO) Zašto se ne možemo odvojiti od mobitela i kakve su posljedice, objasnio nam je psiholog Ivan Modrušan

Foto: Danijel Soldo / CROPIX/ Ilustracija

Rijetko tko danas može zamisliti dan bez da barem nekoliko minuta ne provede na mobitelu. Šalju se poruke, zabavlja se i informira. No, ponekad se zna i pretjerati. Razgovarali smo s psihologom Ivanom Modrušanom o tome zašto mladi toliko vremena troše na smartphoneima i može li ta tehnologija sama po sebi izazvati mentalne posljedice.

Trećina mladih pokazuje ovisnost o smartphoneima, pokazalo je to nedavno istraživanje londonskog King’s koledža. Službeno, ta ovisnost još nije priznata kao klinička dijagnoza, no utvrđeni su simptomi poput tjeskobe kad im je nedostupan mobitel ili gubljenje kontrole nad vremenom. Psiholog Ivan Modrušan kaže, prije je bilo drugačije:

“Meni se čini, u vrijeme kad sam ja bio klinac bilo je normalno da izađem pred zgradu i tražim si neko društvo. Sad po novom ispada, ovi klinci to ne moraju. Oni si mogu naći sadržaj, mogu čak i komunicirati tako da ostanu ležati na svom krevetu. Ne znam je li to bolje ili gore.”

Neki se s mobitelima malo previše zaigraju pa izgube osjećaj za mjeru, kaže psiholog. No, u svemu treba znati granicu.

“Dakle, osoba bi ujutro kad ustane trebala imati predodžbu kako će provesti taj dan. Ako netko ne radi i nema nikakvih sadržaja onda je moguće da će provesti cijeli dan igrajući se s telefonom. Ali ja se nadam da nema puno takvih. Većina valjda ima neke pametnije sadržaje”, govori nam psiholog.

A ono što je danas iznimno popularno su sadržaji koji zabavljaju. Psiholog Modrušan dao nam je primjer koji je čuo od jedne srednjoškolke.

“Ukratko, koliko sam ja shvatio kad ona nešto nije zadovoljna ili je zabrinuta nečim, ona ode na TikTok i onda ona lista filmiće i tako ona gleda filmiće koji traju 15 do 30 sekundi, koliko sam shvatio, i tako onda ona po mom mišljenju – žvače praznu slamu. Ona ustvari ne radi ništa, ali očito je taj osjećaj zadovoljstva koji dobije listajući to na neki način lijek za neka druga stanja. Valjda bi inače bila nešto zabrinuta ili ljuta ili jadna, a ovako eto ona je to riješila. Iako meni se čini, riješila pod navodnicima.”

Iznimno su popularne društvene mreže koje se najčešće gledaju i prate upravo preko mobitela. Sve to nosi sa sobom neke opasnosti.

“Možda bi se moglo reći ako otkrijemo da smo upali u nekakvu mrežu nekih odnosa koji su zapravo beskorisni ili čak štetni. To bi nam trebao biti podatak, aha, gledaš previše Instagram, gledaš previše Facebook, lajkaš što je bezveze ili ti nije potrebno. Odnosno ovisiš o tome hoće li tebi netko nešto lajkati što bi osobi trebalo dati ideju pa gledaj možda je to jedna beskorisna ili nedovoljna korisna aktivnost. To bi valjda trebala biti korisna misao”, rekao nam je Modrušan.

Za razliku od prošlih vremena, sada se informiramo drugačije.

“Tad je to bio jedan složeni postupak, moraš naći neku knjigu, ili moraš otići u neku knjižnicu ili moraš nekoga pitati tako da je to, meni se čini nevjerojatna prednost kad to možeš odmah, sada, na licu mjesta. Samo uguglaš i saznaš.”

Psiholog kaže i da mobitel sam po sebi ne može izazvati posljedice za mentalno zdravlje, ali je sredstvo koje pomaže da osoba shvati da ima neki problem.

“U tom slučaju nije zadatak da joj se oduzme telefon nego je zadatak da se razgovara s njom o tome što je stvarno problem, pa je eto samo došlo do izražaja zbog korištenja smartphonea. Ali uvijek su to neki drugi razlozi. Dakle ako je neka cura nezadovoljna, ne snalazi se u odnosu s prijateljicama i dečkima, jasno je da će ona više guglati i skrolati, ali nije telefon taj koji je do toga dovelo. Telefon je samo sredstvo da se to vidi.”

Ponekad mobitel postaje i statusni simbol, kaže naš sugovornik.

“Dakle, imati novi iPhone, to je nekad značajnije nego izgovoriti neke pametne rečenice u društvu, tako da je moguće da postoji neki rivalitet. Moguće je da postoji natjecanje, moguće je da se igraju razne igrice upravo putem tog sredstva”, rekao nam je.

A kako iskoristiti sav potencijal mobitela, a da se ne pretjera?

“To je valjda umjetnost življenja, da bilo što, što koristiš, koristiš na način da ti bude korisno, znači da zadovolji tu svrhu, a da se ne zapetljaš u gluposti i da ne gubiš vrijeme i da ne koristiš to kao izliku”, zaključio je.

A u životu treba uživati, s mobitelom i bez njega.


Komentari