(VIDEO) UPOZNAJTE MOLJČICE: Žene koje se opuštaju, ali i dobro porječkaju dok raspravljaju o omiljenim knjigama

screenshot

Dijana Zorić velika je ljubiteljica pisane riječi, a svoju ljubav prema knjigama nije željela sačuvati samo za sebe već podijeliti s drugima. Zato je prije 10 godina pokrenula književni klub Moljac u kojem 15-tak žena svaka dva ponedjeljka raspravlja o knjiga uz čašicu vina i slatkiše, a provjerili smo kakva je tamo atmosfera.

Upoznajte Moljčice – grupu žena koje su strastvene zaljubljenice u knjige. Pisana riječ za njih je lijek, a kako kažu ponekad i utjeha. Zato svaka dva tjedna u ovim prostorijama usred Zagreba ne nedostaje smijeha i rasprava o knjigama. Sve to zahvaljujući Dijani koja je prije deset godina osnovala književni klub Moljac.

“Znam točno moment kad sam pročitala knjigu i zaključila kako mi je žao da ja ne mogu ni s kime ovo prokomentirati, htjela sam iz kože iskočiti. Toliko me knjiga oduševila i onda sam sjela i pomislila – tko mene sprječava da okupim istomišljenike”, govori nam Dijana Zorić.

“Odlučila sam da želim svu ljubav i strast prema knjigama podijeliti s nekim. Znala sam da su oko mene prijateljice, a neke čak i poznanice koje vole čitati kao i ja”, dodaje.

Iako se ove žene prije osnivanja kluba nisu poznavale međusobno, odlučile su podržati Dijanu i bez očekivanja, ali s velikom ljubavlju prema knjigama, doći kod nje doma i započeti svoja druženja.

“Nisam ništa očekivala, došla sam tamo jer volim riječ, volim knjigu. Sviđalo mi se jako što je Dijana oformila cijeli klub zato što je hitjela čitati knjige koje je mijenjaju”, govori jedna od njih, Jelena Kirin.

“Meni je knjiga bila intimna stvar. Ja je pročitam i dobijem svoje dojmove i što ću to sad dijeliti, međutim njena upornost je upalila plodom jer za jedne božićne praznike ja sam čitala knjigu koja je bila na klubu, a to je bila Mani Gotovac, i tako me slomila i moram priznati da je to jedna od boljih stvari koje sam napravila za sebe”, kaže.

Klub se polako širio, a broj žena se povećao, pa su ubrzo nakon Dijaninog stana pronašle prostor u kojem nesmetano mogu uživati u raspravama, ali i slatkišima i vinu bez kojih, priznaju nam, druženja nisu toliko zabavna i slatka.

“Mic po mic počele smo se otvarati jedna drugoj. Super je to što nismo imali nikakvih prepreka u našem druženju jer je to bilo nešto potpuno novo i mogao si se predstaviti na jedan prilično ne opterećujući način i to je bilo sjajno. Tako smo upoznavale jedna drugu i postale smo stvarno prave prijateljice”, zadovoljna je Dijana.

U ovom klubu svaka članica godišnje pročita 22 knjige, a ta brojka se povećava ovisno o slobodnom vremenu kojeg ove žene i majke imaju. Među njima nema ljutnje ako se ne slažu, pa tako komentari o knjigama ”pljušte” na sve strane.

“Mi smo totalno divlje jer kad se nađemo nema tu nikakvih kočnica, ono što mislimo to i kažemo i stvarno ima velikih neslaganja jer jedna knjiga može imati ocjenu od 1 do 5, ali svaka argumentirano iznese svoje mišljenje. Mi se tu posvađamo, ja bih rekla nekad leti i perje, ali zapravo sve u nekakvoj ljubavi i prihvaćanju”, iskreno će Dijana.

“Ja sam jedna od nemirnijih, moram priznati, ali jako poštujem Dijanu kad mi kaže da se uozbiljim, redovito dolazim i redovito čitam i to mislim da nije moja majka nije uspjela u mome životu takvu disciplinu nametnuti, ali ja to radim sve s radošću i veseljem moram priznati”, iskrena je Mirela Crljen.

Ovim ženama želja je da ih knjige mijenjaju i da utječu na njihove živote, pa se ne srame priznati da je pokazivanje emocija dio njihovih ugodnih druženja.

“Pokažemo emocije. Ponekad nas neka knjiga potrese, a vjerojatno volimo čak i patiti za nekom knjigom”, govori Irena Jakelić.

“Čitajući jednu knjigu došla sam na klub i kad sam trebala komentirati nisam mogla počela sam plakati i rekla sam ‘ne mogu’, knjiga me toliko dirnula, slomila sam se”, dodaje Dijana.

Iako ove majke, a poneke i bake, vole provoditi vrijeme zajedno, ponekad im je zbog drugih obaveza teško odvojiti vrijeme i stići na klub te pročitati književno djelo, ali se, kaže Dijana, trude: “Izazovno je imati to vrijeme za čitanje knjiga, a još je problem što je nas petnaestak na klubu i dobiti istu knjigu u isto vrijeme, sad si zamislite koja je to navala u knjižnicama kad mi odlučimo koja je iduća knjiga”.

Zbog sveg što je pročitala, Dijana zna da je knjiga san koji se drži u ruci, a koliko joj znače dokazala je davnih dana kad je okupila svoje Moljčice.

“Meni one znače prozor u svijet, utjeha i kompas kroz koji ja plivam i volim kroz knjige upoznavati nove svjetove iz kojih ne želim što prije otići nego se želim što duže zadržati”, zaključuje Dijana.


Komentari