(VIDEO) ‘SMRT 2020.’ Pogledali smo trenutno najgledaniji film u Hrvatskoj, evo zašto biste ga mogli zamrziti

Foto: Screenshot

“Death to 2020” ili u prijevodu “Smrt 2020.” novi je Netflixov film koji je u samo par dana od puštanja skočio na vrh ljestvice najgledanijih filmova u Hrvatskoj. Pogledali smo ga i mi. Glavne uloge igraju Samuel L. Jackson, Hugh Grant, Lisa Kudrow i Kumail Nanjiani, a ocjena koju trenutno drži na IMDb-u je 7.0.

Radi se o takozvanom mockumentaryju, odnosno pseudodokumentarnoj komediji koja u 70 minuta kroz ispreplitanje stvarnog sadržaja i komentare izmišljenih likova prolazi kroz ključne događaje u 2020. godini, osvrćući se najviše na Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, što nijednom gledatelju nisu strane teme, no neke je kritičare ipak razočaralo.

Greta Thunberg, Donald Trump, Joe Biden, Boris Johnson, princ Harry i Meghan Markle, George Floyd, to su imena koja su se u 2020. godini vrlo često spominjala i malo tko za njih nije čuo, pa ih se čuti može i u ovom filmu.

Neki su možda zaboravili, no ova je, mnogima prilično mrska godina, započela razarajućim požarima u Australiji, koji su opisani kao jedna od težih prirodnih katastrofa u novijoj povijesti. Osim ljudskih žrtava, nastradalo je neviđeno mnogo životinja, njih oko tri milijarde.

Pojava koronavirusa se isprva činila kao epidemija u Kini, no vrlo brzo se proširila svijetom, što je rezultiralo lockdownom u brojnim državama, mahnitim pražnjenjem polica u trgovinama, ali i pronalaskom cjepiva koje mnogi vide kao svjetlo na kraju tunela.

Princ Harry i Meghan Markle su zasjenili sve ostale pripadnike britanskog kraljevskog dvora, što ni film “Smrt 2020.” nije zaboravio obraditi. Tu su i američki izbori koji su podijelili javnost i iznjedrili brojne proteste, no ne koliko i pokret “Black Lives Matter”, potaknut brutalnim ubojstvom Afroamerikanca Georgea Floyda.

Ono što je društvene mreže u proljeće 2020. godine preokrenulo naglavačke je svakako Tik Tok, platforma za kojom su poludjeli i mladi i stari, ali ipak većinom milenijalci i svi oni koji (misle da) jesu ili tek žele postati influenceri svjetskog razmjera.

Ako ne znate što, gdje i kako nedjeljom navečer, pogledajte ovaj film i način na koji su  njegovi stvaratelji Charlie Brooker i Annabel Jones, inače kreatori ultrapopularne serije “Black Mirror”, obradili goruće teme godine iza nas. Hoće li vas oduševiti, razočarati ili pak nešto treće, znat ćete tek kad ga pogledate.

Komentari

loading...